IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да вечеряте, ако искате да отслабнете

7 април 2015 07 55

Важните хранителни групи и тяхното съотношение

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много диетолози съветват да пропуснете вечерята, ако желаете да отслабнете. Други пък са на мнение, че тя е също толкова важна, колкото закуската. Факт е, че последното ястие за деня трябва да бъде най-леко и поне няколко часа преди сън, за да може стомахът ви да го смели.

А ето и какво трябва да съдържа то според експертите Стефани Кларк и Уилоу Джарош в случай, че искате да намалите или увеличите теглото си.

Калории

Ако искате да отслабнете, вечерята ви не трябва да съдържа повече от 450 калории. В случай, че сте активен спортист или работите за наддаване на килограми, се целете към 550 калории.

Въглехидрати

Не се страхувайте, че няма да успеете да изгорите въглехидратите, които поемате на вечеря. Диетолозите препоръчват 45-55 % (около 75 г) от храната при последното хранене за деня да бъде от въглехидрати. Ако те се вписват в посочения горе калориен пример, няма да имате проблем.

Протеини

Вечерната доза протеини трябва да е 20-25 % от цялата вечеря (20-25 г).

Мазнини

Те логично са в най-малко количество – в рамките на 15-20 %. Най-добрият вариант за вечеря е да заложите на растителни мазнини, вместо на тежкото сирене, кашкавал или слънчогледово олио. Може да замените тези продукти с ядки, авокадо, зехтин.

Фибри

Препоръчителната дневна доза е 25 г.

Захар

При диетите е по-добре да консумирате минимално количество захар, т. е. до 7 грама на вечеря.

Кога е най-добре да вечеряте?

Това зависи дали поемате следобедна закуска и в колко часа си лягате. Негласно правило е, че трябва да вечеряте 2-3 часа след следобедната закуска и поне 2 часа преди лягане. Като оптимален вариант диетолозите препоръчват 18-19 ч.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари