Пролет е и май шоколадовата терапия сама няма да успее да премахне тежкото чувство в гърдите и нежеланието да се прави каквото и да е.

Но понеже все пак е пролет, а се предполага, че в този сезон всички са щастливи, дейни и жизнени, ето още един съвет от нас за справяне с пролетната умора, а и не само с нея – магнезий.

За него сме говорили много пъти, но отново ще ви припомним, че всички биоенергитични процеси в организма са с негово участие.

Той е важен за правилното функциониране на сърцето, за здравината на костите, за устойчивостта на нервните клетки и за какво ли още не.

Проблемът с магнезия, че повечето хора не приемат достатъчно от него чрез храната.

А е толкова лесно. Само трябва да знаете в кои храни и по колко магнезий има.

Препоръчителната дневна доза за възрастни е 350 милиграма. Спортистите, бременните и кърмещите жени трябва да приемат повече – 400 милиграма.

Магнезий можете да намерите в следните храни:

Пшеничени кълнове – от 250 до 500 мг/ 100 г

Какао- 465 мг/100 г

Сушени плодове – от 130 до 250 мг/ 100 г

Натурален шоколад – 110 мг/100 г

Пълнозърнест хляб – 80 мг/100 г

Пресни плодове и зеленчуци – от 10 до 50 мг/100 г

Лесно се вижда, че най-много магнезий има в най-калоричните храни – сушените плодове, хляба и шоколада.

Ако погледнете малко по-внимателно обаче, ще видите, че в плодовете и зеленчуците, които съдържат още цял куп полезни съставки и е въпрос на редовна консумация да набавите необходимото количество магнезий.

Нали си спомняте правилото – десет на ден. С няколко филийки пълнозърнест хляб и мъничко шоколад (защото без хляб и шоколад не се живее) и дневната доза магнезий е на лице.

Другият начин за набавяне магнезий е минералната вода. В повечето от нашите марки има магнезий, само трябва да проверите в коя има най-много.

Третият начин за набавяне на магнезий са хранителните добавки, които обаче трябва да взимате след консултация с лекар.

Предозирането дори на полезните съставки може да се окаже опасно за здравето ви, така че - спазвайте дневната доза.