IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хранителните вещества, с които по-лесно отслабвате

4 август 2015 07 01

Освен фибрите и протеините

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Много са нещата, които ще ви помогнат да достигнете килограмите, за които мечтаете. Част от тях са правилните хранителни вещества. И не става въпрос само за известните фибри и протеини.

Според специалистите има и други хранителни вещества, както и витамини, които са необходими за успешно отслабване.

Тялото на човек се нуждае от определени вещества, благодарение на които се намалява апетитът, регулира се метаболизмът и се запазва храносмилателната система в добра форма. Ето и кои са тези безценни хранителни вещества:

1. Желязо

Когато в организма ви има недостиг на желязо, вие започвате да се чувствате мудни, уморени и замаяни. А това е лошо, особено ако спазвате стриктен фитнес режим, за който се нуждаете от допълнителни сили. Имайте предвид, че по време на цикъл се нуждаете от повече желязо от обикновено, тъй като губите от него, благодарение на кървенето. В случай, че не сте фенове на месото, консумирайте леща, боб и тъмни листни зеленчуци.

2. Витамин С

Този витамин ще помогне на тялото ви по-лесно да абсорбира желязото, съдържащо се в плодовете и зеленчуците. Освен това витамин С е антиоксидант, което означава, че насърчава оптималното функциониране на клетките и поддържа имунната система. Набавете си необходимите 75 милиграма витамин С на ден с консумацията на портокали, чушки и дори кейл.


3. Мазнини

Трябва да консумирате мазнини, за да отслабнете? Дори да ви звучи невероятно, е факт. Само че става въпрос за правилните мазнини.

Мононенаситените мазнини понижават лошия холестерол и повишават добрия. Освен това те ще ви накарат да се чувствате сити по-дълго време. За да подхраните организма си с полезни мазнини, наблягайте на зехтина, авокадото и рибата.

4. Витамин B6

Този витамин е необходим за превръщането на храната в енергия и има изненадващ ефект върху това по какъв начин се чувства човек, когато намалява приема на въглехидрати. Витамин В6 подпомага производството на серотонин и повишава вашето настроение, ето защо по-лесно ще се преборите с липсата на сладкиши в диетата си. За да си набавите това хранително вещество, яжте леща, ядки и овес.

Снимка: Istock

5. Цинк

Този минерал може да бъде намерен във всички тъкани от тялото и е най-добрият приятел на вашия метаболизъм. Цинкът помага на щитовидната жлеза да произвежда хормони, които регулират метаболизма. Според специалистите човек трябва да приема по минимум 8 милиграма цинк на ден (толкова може да намерите в около 80-90 грама тиквени семки).

6. Магнезий

Той подпомага правилното храносмилане, следователно предотвратява подуването на корема. Освен това дава възможност за изграждане на мускули, с които пък трябва да замените мазнините. Опитайте се да приемате между 320 и 450 милиграма магнезий дневно, което е приблизително между две и три чаши сварен спанак.

Ако на организма ви му липсва магнезий, може лесно да разберете – внезапният глад за шоколад е знак именно за това. Много жени изпитват по-голям глад за шоколад около менструацията си, тъй като тогава нивата на магнезий спадат още повече. За да си набавите това хранително вещество, консумирайте повече банани и тъмни листни зеленчуци. В редки случаи може да правите изключение и с тъмния шоколад.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари