IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини да преяждате

6 октомври 2015 04 38

Внимавайте да не сте сдобиете с поредния лош навик

Снимка: istock

Снимка: istock

Няма човек, който да не обича храна. Някои са по-лакоми и твърдят, че нямат „спирачки” , други пък се ограничават безкрайно, за да пазят формите си, но в даден момент зарязват диетите и се натъпкват, „както си трябва”.

Причините за преяждане са различни и нямат нищо общо с нуждата на организма да се храни повече. Експертът по хранене на мъжкия сайт Men’s Health д-р Майкъл Ръсел твърди, че човек лесно може да овладее тези свои пориви, ако е наясно какво го провокира да се храни в изобилие.

Ето и най-често срещаните причини:

1.Използвате храната като награда

„Храната е повече от някакво количество калории. Тя е част от културата, преживяването и също така вид награда”, смята Ръсел. Много хора превръщат в навик това да се глезят след тежък работен ден, казвайки си: „Аз заслужавам тази пица/мелба/чаща вино, която може лесно да прерасне в бутилка”.

2.Често си казвате : „Майната му!”

Вероятно ви е писнало да си мерите храната, да броите калориите и да се ограничавате. Мазните и бързи храни са вкусни, ала те много рядко влизат в менюто ви. Когато сте изморени сте по-склонни да сложите край на „мъките” и да се убедите, че след като 3 дни сте спазвали успешно режима си, може да го нарушите. Уви, ако тези мисли се прокрадват в главата ви дори 2 пъти седмично и ги превръщате в реалност, то ви е си формирате навик, който ще съсипе всички ваши усилия до момента, стомаха и дори формите ви.

3.Храните се прекалено често навън

Според различни проучвания в 40 % от случаите хората консумират повече храна навън отколкото у дома. Причината може да се крие в размера на порциите (прекалено големи или пък ви се струват прекалено малки и затова поръчвате още и още ястия) или пък просто искате да си поглезите, защото не се налага да готвите и искате да се насладите максимално на момента.

4.Разсеяни сте

Колко често се тъпчете с различни „боклуци”, докато гледате телевизия или седите на компютъра без дори да осъзнавате? „Полифункционалността намаля способността на организма да усеща количеството и вкуса на храната, което води до консумацията на повече храна”, твърди д-р Ръсел.

5.Уморени сте

Липсата на сън или физическата преумора намалява способността ви да контролирате преяждането. Постоянно имате усещането, че сте гладни, а всъщност това не е глад. Тялото се опитва да компенсира преумората като изисква още калории, ала те не се изразходват по предназначение, а се трупат като мазнини.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари