IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вредна ли е плодовата диета?

2 октомври 2015 14 03

Не се изненадвайте, ако вместо да отслабнете, започнете да пълнеете от нея

Снимка: istock

Снимка: istock

Стив Джобс и Аштън Кътчър се подложиха на плодова диета, но и двамата се озоваха в болница. Макар че куп диетолози и специалисти по хранене препоръчват високата консумация на тези хранителни продукти, плодовата диета може и да не е най-добрият избор за вталяване и детоксикация.

Прия Катпал (специалист по хранене и спорт) обясни какви са предимствата и недостатъците на плодовата диета, за да може желаещите да отслабнат да вземат най-доброто решение без да застрашават здравето си.

„Тя има нисък калориен прием, богата е на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. За съжаление обаче, е бедна на протеини и растителни мазнини, които са много важни за нормалното функциониране на организма. При плодовата диета вие лишавате тялото си и от витамин D, калций, цинк, желязо и витамините от групата B в частност B12. Не се изненадвайте, ако се почувствате отпаднали и изтощени, когато се храните само с плодове“, сподели Катпал.

Според експерта не е лошо да консумирате тези вкусни сезонни плодове, но това трябва да се случва не повече от веднъж на 15 дни. Те подпомагат почистването на тялото от токсини и други вредни вещества, но не са опция в дълготраен план.

Плодовата диета е за хора, които нямат медицински проблеми, подчерта Прия. Ако нямате здрав стомах, по-добре се хранете разнообразно и то след консултация с личния си лекар. При дълъг период, в който се храните само с плодове, може да получите киселини. Освен това плодовете съдържат фруктоза, и в даден момент нищо чудно вместо да слабеете, да започвате да качвате килограми, тъй като това са захари, които се натрупват в тялото.

Най-добрият начин да свалите няколко килограма е да имате разнообразно меню с по-малко калории, но съдържащо всички необходими полезни вещества. Съчетайте хранителния си режим със спорт!

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Коко ( преди 8 години )
Пълни глупости на самозвани диетолози. Направете си справка с Лидия Ковачева и други лечители. Аз лично съм ял плодове до 400 гр. на ден, без банани, за 31 дни. Това така наречено лечебно гладуване ми помогна да се освободя от куп болести, които традиционната медицина ми лекуваше с години и куп лекарства. Най важното обаче, което стана с мен, бе промяната на хранителните навици. Вече няма болести и дори настинки. Това с навиците го препоръчва и гуруто в съвременната диетология Марко Борхес в книгата си "22 дена революционна диета", за съжаление още не е преведена на български език.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар