IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословното хранене – ключът към здравето и добрата фигура

10 ноември 2015 06 30

Как да смените неусетно хранителния си режим

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Без значение дали се опитвате да намалите теглото си или да подобрите здравето си, като изчистите тялото си от токсини, новият ви хранителен режим може да се окаже истинско предизвикателство.

Много хора вярват, че здравословното хранене изисква невероятни усилия и не е за тях, но всъщност дори не са опитвали, а често не са и добре запознати какво точно трябва да ядат и защо.

Ако сте любопитни как би изглеждал „новият ви живот“ с едно напълно здравословно меню, прочетете следните съвети.

Не е толкова страшно, нали?

Сутрин

Започнете деня си умно със зелено смути (няколко смлени пресни зеленчука) или с чаша топла вода с изстискан сок от лимон. Водата ще хидратира тялото ви, а лимонът ще балансира pH-то ви.

Махнете рафинираните въглехидрати

Хубаво е въглехидратите да се консумират до обяд, тъй като те се разграждат по-бавно и дават достатъчно енергия на организма да се справи с тежките задачи през деня. Вместо да се тъпчете с нещо тестено, изберете здравословни и енергийни източници като киноа, мюсли или сладки картофи, богати на фибри и витамини.

Зелен чай вместо кафе

Наливането с кафе може да ви направи раздразнителни и неспокойни. Напълнете тялото си с антиоксиданти като посегнете към зеления чай, който има успокояващо действие, засилва метаболизма и увеличава производството на детоксикиращи ензими.

Подправките – най-добрият приятел на човека

Салатите са чудесно решение за обяд и вечеря, но когато ги правите е хубаво да се лишите от богатите на консерванти и мазнини сосове. Откажете се от майонезата, кетчупа и другите дресинги, които притъпяват вкуса на зеленчуците и добавят неусетно стотици калории. Вместо това овкусете салатата си с подправки и билки. Те съдържат витамини, минерали и куп полезни неща.

Сладкото все пак е позволено

Само че не под формата на бисквити, кексчета и захари. Една плодова салата ще ви донесе същото удоволствие, колкото парче сладкиш. Не ни ли вярвате? Нарежете няколко сезонни плода, добавете нарязани 15 грама сурови ядки (бадеми, лешници, орехи), малко йогурт и лъжица мед и воаля. Мммм вкусно!

Вода

Където и да мърдате, бъдете винаги на една ръка разстояние от чаша вода. Тя ще ви помогне да поддържате хидратацията на тялото си, което пък ще ви позволи да запазите енергийните си нива и да се преборите с умората. Започнете деня си с вода, завършете го също с чаша вода. Дръжте я дори на нощното си шкафче за здрав и спокоен сън.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари