IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да напълнеете здравословно

21 ноември 2015 10 00

Няколко полезни съвета

Снимка: Istock

Снимка: Istock

За разлика от голяма част от хората, които желаят и се интересуват по какъв начин могат да отслабнат, има и някои, които се стремят и искат точно обратното – да прибавят няколко килограма отгоре. Това са хора, чието тегло е под нормата и които са „прекалено слаби“ от здравна гледна точка.

Точно както при отслабването, така и при наддаването на тегло трябва да се внимава по какъв начин човек „борави“ с килограмите си. Ако и вие искате да напълнеете, шоколадът в големи количества не е най-доброто решение за вас. Без значение каква промяна искате да направите с теглото ви, важното е да бъде здравословна.

Ето и няколко съвета, с чиято помощ разумно може да качите няколко килограма:

Редовна консумация на храна

Вашето тяло се нуждае от постоянен приток на енергия, тъй като то е като двигател, който винаги работи (сърцето бие постоянно, кръвта циркулира, мозъкът и мускулите работят). Когато пропуснете хранене, вие лишавате тялото си от горивото, от което организмът ви се нуждае, за да продължи да функционира нормално.

Резултатът е понижена енергия, което за съжаление включва и по-малко мускулна маса. Най-добрият начин, благодарение на който може да предотвратите загуба на важна тъкан, е като се храните редовно – с пауза между три и пет часа. Ако се опитвате да натрупате нова мускулна тъкан, времето за хранене е особено важно – постоянството е от ключово значение.

Консумирайте по няколко храни заедно

Винаги се стремете да консумирате продукти от по най-малко три групи храни едновременно. Вместо да изядете просто един банан или шепа ядки, намажете няколко филии пълнозърнест хляб с масло от бадеми и сложете отгоре няколко бананови парчета.

Заедно с това изпийте една чаша прясно мляко – без значение дали е краве или пък някакъв тип веган прясно мляко (соево, бадемово и т. н.). Разнообразната храна предоставя на тялото ви по-широк спектър от хранителни вещества, необходими на организма през деня.

Яжте здравословно, но не в големи количества

Най-добрият начин да надебелеете, без да се налага да ядете огромно количество храна или пък да консумирате така наречената „джънк фууд“, е като наблегнете на определени продукти. Това трябва да бъдат храни, които са богати на хранителни вещества като въглехидрати, протеини и мазнини, но събрани в малко количество.

Сушените плодове са чудесен пример. След като тяхната вода е премахната, те се свиват около 75 процента, така че една чаша грозде се превръща в една четвърт чаша стафиди. Само не забравяйте да следите сушените плодове да бъдат без добавена захар или консерванти.

Снимка: Istock

Пийте храната си

Течностите не могат да ви заситят толкова много, както нормалната твърда храна. Така че, ако се опитвате да наддавате тегло, заложете на смутитата. Един от плюсовете им е, че няма да се чувствате преяли или подути, след като ги консумирате. Добър избор са фрешовете и зеленчуковите смутита. В последните може да добавяте и протеин на прах.

Хранете се преди лягане

Тялото ви продължава да работи, макар че вие спите и привидно сте в покой. Именно в часовете на сън, вашите тъкани и мускули се изграждат – по тази причина вие се нуждаете от прием на здравословна храна непосредствено преди лягане. Все пак, не преяждайте, защото няма да ви бъде комфортно да спите с надут и „тежък“ корем.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари