IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо здравословните храни са враг на кантара?

2 февруари 2016 06 00

Хапваме по много, а умът ни лъже, че сме още гладни

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Манията по-здравословно хранене става все по-силна. Хората масово вярват, че ако ограничат менюто си до продукти, които са считани за полезни и ниско калорични си гарантират секси тяло и добра форма.

Истината обаче е, че умът ни прави номера и нищо чудно въпреки строгия режим в крайна сметка да се окажете с няколко килограма по-тежки.

Причината е, че човек консумира повече храна и се чувства по-гладен, когато хапва т.нар. „здравословни храни”, показват нови изследвания.

Учени от университета в Остин, Тексас са направили малък експеримент. Те дали на две групи хора пуканки. На едната тестова група обяснили, че те са „здравословни”, а на другата казали истината. Участниците, които вярвали, че хапват нещо полезно и ниско калорично изяли два пъти повече пуканки от другата група. Оказва се, че мозъкът ни играе „номера”, карайки ни да се чувстваме по-малко сити, приемайки храни които считаме за „здравословни”, обобщи Джейкъб Суер, един от авторите на изследването.

Феноменът е бил потвърден и от друго проучване. Учени дали бисквити на други две групи. На едната казали, че сладките са здравословни, а на другата не. Хората, които хапвали „здравословните” бисквити накрая споделили, че се чувстват по-гладни от участниците, които знаели калорийната стойност на лакомствата.

Хората масово вярват, че когато се хранят със здравословни храни, те може да приемат по-голямо количество. Тялото свиква с мисълта, че това му е позволено и неусетно започва да иска повече и повече храна, която съдържа протеини, мазнини, фибри и калории, за да засити енергийните си нужди. И това се отразява на теглото, но не както сте очаквали.

Разбира се, плодовете и зеленчуците са важни и полезни, но трябва да се внимава с грамажа. По-добре бъдете по-прецизни в размера на порциите си и дъвчете бавно, за да измамите ума.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари