IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помага ли наистина за отслабването водата с лимон?

3 юли 2016 05 00

Или това е поредният мит

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Звезди като Гуинет Полтроу не спират да тръбят, че отслабват благодарение на прости напитки като вода с лимон. В много материали из медиите тази течност е определяна почти като магическа при диети, но има ли научни основания за това?

„Топлата вода с лимон сама по себе си не може да ви помогне да отслабнете“, категорична е Алиса Рамзи, говорител на Академията по здравословно хранене и диети. Ако обаче пиете тази течност вместо някоя друга калорична напитка, ще си спестите калории, което в дълготраен план ще доведе до логично редуциране на теглото.

Приемането на топла или студена вода (овкусена или не с лимонов сок) стимулира метаболизма, тъй като поддържа хидратацията на тялото и помага за правилното функциониране на системите в него. Ако не обичате да пиете чиста вода, поставянето на малко лимон в нея е чудесен начин да ѝ прибавите вкус, но не и калории.

В краткотраен план пиенето на вода с лимон може да намали подуването на корема, тъй като цитрусовият плод има леко диуретично действие. В случай, че подуването на стомаха ви е хронично обаче, е по-добре да се консултирате с лекар и да промените своите хранителни навици, след като се установи причината за това.

Също така не се вкопчвайте в приема на вода с лимон, ако усетите парене зад гръдната кост или киселинен рефлукс, тъй като цитрусовите компоненти в лимона само ще изострят симптомите, съветва Рамзи.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари