IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо пълнеем, когато сме уморени?

18 август 2016 05 00

Липсата на сън забавя метаболизма и тялото започва да трупа резерв

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ако се лишавате от достатъчно сън, дрехите скоро може да ви отеснеят. Скорошно проучване, публикувано в сп. Obesity, разкрива как липсата на здравословен сън, се отразява на метаболизма и изразходваните от тялото калории.

Изследването показва, че ако намалите с няколко часа спането си в продължение на 5 дни, метаболизмът ви ще се забави с около 3 процента. Това е равносилно на около 42 по-малко изгорени калории. Тъй като сте будни през по-голямата част от деня, тялото ви автоматично започва да пести калории, за да поддържа баланса си през следващия ден, обяснява авторът на изследването Андреа Спет от медицинския университет в Пенсливания.

Не само, че тялото пази резерв от калории, а и вие изпитвате по-силен глад и то най-вече за мазни и вредни храни. При перманентна умора, хормоните в тялото се объркват, нивата на кръвната захар постоянно варират, което е и причината да налитате на калорични и нездравословни храни.

Предишни изследвания показват, че ако човек е недоспал, на следващия ден може да изяде с до 500 калории повече от обичайното. Добрата новина е, че ако се отдадете на 12-часов сън, ще върнете тялото си към обичайни метаболитен ритъм.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари