IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да отслабнете без диета

4 септември 2016 06 00

Няколко дребни, но ефективни трика

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Има купища различни диети, които обещават страхотни резултати. Някои наистина действат, но докато се подлагате на тях, постоянно усещате глад, а и сте психически напрегнати, тъй като знаете, че се ограничавате. Да не забравяме и за йо-йо ефекта след диетите – човек се успокоява като свали няколко килца и после си наваксва неусетно изгубеното.

За да изглеждате и да се чувствате добре, трябва да промените изцяло хранителните си навици. Не за седмица, месец или година, а за цял живот. И това не задължително е свързано с консумирането само на плодове и зеленчуци в малко порции. Ето няколко хранителни трика, които ще ви помогнат да отслабнете без глад и диети:

Дъвчете повече, ядете по-малко

Изследвания са показали, че колкото по-дълго дъвчете храната, толкова по-малко количество от нея ще поемате. Дългото дъвчене предпазва от преяждане, тъй като дава достатъчно време на мозъка да изпрати сигнали до тялото, че то е сито. Експерти съветват да дъвчете всяка хапка средно между 35-50 пъти.

Не пропускайте закуската

Има причина тя да бъде наричана най-важното хранене за деня. Тялото ви има нужда от няколко „зареждания с енергия” през деня и когато пропуснете закуската, сте прегладнели до обяд и има голяма вероятност да преядете или междувременно да се заситите с калорични и малко хранителни неща като чипсове, кроасани, бисквити.

Пропускайки закуската, вие забавяте метаболизма си.

Експерти съветват да хапнете нещо по час след ставане сутрин.

Концентрирайте се върху храната

Колко пъти сте чували като малки да не гледате телевизия или да говорите прекалено много, докато се храните? Това е така, защото мултитаскингът разсейва и мозъкът не може да се фокусира върху това колко количество храна консумирате. Неусетно хапвате повече от необходимото.

 Не прекалявайте с готвенето

Ако препечете, преварите или препържите ястието си, вие ще го лишите от много полезни съставки, В резултат то няма да бъде толкова хранително и засищащо и скоро ще огладнеете отново.

Хубаво е да избягвате максимално микровълновата печка.

Плодове преди основното ядене

Препоръчително е да консумирате плодове 30 минути преди ядене на нещо по-солидно. По този начин те се храносмилатe по-лесно. Хапването на плодове на празен стомах помага за детоксикиране на тялото, усвояването на витамините в тях и дава достатъчно енергия на организма.

Не вечеряйте късно

Вечеряйте не по-късно от 20 ч. Така стомахът ще има достатъчно време да смели храната прeди сън, а и вие няма да се изкушите да хапнете нещо дребно допълнително преди да полегнете.

Мислете за течностите

Възрастен човек трябва да пие поне 10 чаши вода през деня, но малцина знаят кога е най-правилното време за това. Ако поемате вода между храненията това забавя храносмилателната система, заради киселинните сокове в стомаха и в последствие приетата храна не се обработва добре. За да избегнете това, пийте вода 15 минути преди или след хранене.

 



Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари