IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво (не) знаете за калориите?

19 септември 2016 06 20

И какво количество от тях трябва да приемаме на ден, за да сме във форма и здрави

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Броите калории, режете калории, добавяте калории, горите калории...Но какво в действителност знаете за тези мощни единици, които ви дават енергия?

Хранителните експерти на сп. Mens Health разкриха отговорите на най-често задаваните въпроси. Ето ги и тях:

Какво всъщност е калория?

Най-простият отговор е – единица енергия. Клетките в тялото ви се нуждаят от енергия, за да придвижват кръвта, да дишат, да напомпват мускулите и я получават от три източника: въглехидрати, протеини и мазнини (познати още като макро хранителни елементи).

Получавате 9 калории от грам мазнина, 4 от грам въглехидрати и протеини.

Излишните калории се складират като мазнини, които може да доведат до затлъстяване. Затова е добре да балансирате разхода и прихода на калории в тялото.

Възможно ли е да горите калории, докато гледате телевизия?

За всеки човек има специфичен основен метаболитен разход, който изразява колко енергия изразходва тялото за базовите си функции като дишане, мислене и изпомпване на кръвта. Той зависи от височината, пола, възрастта и теглото му и може да варира между 1400 и 2000 калории на ден.

Този метаболитен разход може да бъде сравнен със сметка за тока – знаете колко струва средно за месец, но може да варира в зависимост от това колко уреди и за колко време използвате. Т. е. ако изразходвате допълнително енергия, той нараства.

Гледането на телевизия макар и статично е дейност, тъй като изисква известно съсредоточаване, задържане в една поза и различни умствени процеси, което означава, че човек гори някакво количество калории, но не може да го определи като активност, която би му помогнала да бъде във форма или да отслабва.

От колко калории на ден се нуждае един човек?

Според повечето експерти и изследвания средно активен мъж на възраст между 31 и 50 години се нуждае от около 2800-3000 калории на ден. А при дамите цифрата е около 2000-2200.

Отново трябва да се отвори една скоба, защото сериозно трениращите дами и господа (4-6 пъти в седмицата) може да си позволят 200-300 калории отгоре, тъй като мускулната им маса е по-голяма и изразходва повече калории при всяка активност.

Трябва ли човек да „зареди“ с храна преди тренировка?

Краткият отговор е НЕ. Ако човек тренира в рамките на 75 минути, той не се нуждае от допълнителни калории. Изключението е, ако не сте се хранили 6 или повече часа преди тренировка.

Средностатистически тялото има запас от около 100 000 калории, така че има откъде да гори при нужда.

А след тренировка?

Тогава е хубаво да заложите на храна, която да подхрани мускулите и да подпомогне бързото им възстановяване. Оптималният вариант е да изчакате 30 минути след края на тренировката и да вкарате в стомаха ястие, чието съотношение въглехидрати към протеини да е 2:1.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари