IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 начина да отслабнете без да броите нито една калория

6 декември 2016 09 20

Триковете, с които да излъжете мозъка и апетита

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Битката с килограмите винаги е тежка. А и компаниите производители на всякакви храни и залъгалки не я правят по-лесна, инвестирайки милиарди в реклама и маркетинг, на които малцина могат да устоят. На помощ идват експертите по хранене, лекари, диетолози, психолози и инструктори. Всички те от години предупреждават за вредите от наднорменото тегло, преяждането и консумацията на вредни храни и ето, че все пак са успели да измислят няколко трика за противодействие на изкушенията, които ще ви помогнат да влезете във форма и да я запазите

Вижте ги:

1. Поставете огледало в трапезарията

Ако се гледате как се храните може да преосмислите някои свои хранителни избори и навици. Например да намалите големината на хапките, защото пълните ви бузи изглеждат много комично (така ще намалите калориите и порциите, тъй като е доказано, че поемането на по-малки хапки води до по-бързо засищане). Изследвания показват и че хората, които се наблюдават как се хранят, посягат по-рядко към нездравословни храни.

2. Дръжте кухнята си чиста

Редът и чистотата влияят на решението ви дали да се натъпчете с калорийни и нездравословни храни или не. Изследване, публикувано в Environment and Behavior разкрива, че хората, които се хранят в чисти помещения са по-внимателни спрямо избора си на храна, като предпочитат да хапват здравословни храни.

3. Плащайте кеш

Учени са открили, че хората които плащат в брой за сладки изкушения, чипсове и тестени изделия, мислят повече преди да направят покупката си и може да преосмислят решението си. Друг трик в магазините е да използвате кошница, а не количка. Тя е по-малка и подсъзнателно кара човек да се замисли с какво ще я напълни и от какво наистина има нужда.

4. Хранете се на приглушена светлина

По-меката светлина намалява стреса и подобрява настроението. В резултат вие се засищате по-бързо, твърди изследване, публикувано в Psychological Reports.

5. Яжте в контрастни чинии

Макарони с бял сос в бяла чиния = преяждане! Оказва се, че хората имат по-голям контрол върху апетита си и размера на порциите, когато се хранят в цветни чинии с контрастен на яденето цвят, пише сп. Journal of Consumer Research.

6. Гледайте комедии докато се храните

Като цяло диетолозите не препоръчват храненето пред включен телевизор, тъй като води до приемане на много излишни калории от храни като чипсове, пуканки, шоколадови сладки и т. н. Според материал, публикуван в сп. Archives of Internal Medicine, зрителите на комедии поемат с 28-55 % по-малко калории, от тези, които гледат трагедия или драма.

7. Използвайте по-дълги прибори

Тайландски учени се кълнат, че по-дългите прибори карат хората да изпитват по-голямо удоволствие от храната, да поемат по-малки хапки и да се хранят по-бавно.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари