IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 неща, които не трябва да правите, започвайки нова диета

15 март 2017 12 00

Ако искате да успеете в дълготраен план

Снимка: Istock

Снимка: Istock

В началото на по-топлия период от годината ентусиазмът да влезете във форма отново ви завладява. Вероятно отслабването е една от точките в списъка ви с цели за 2017 и вече обмисляте какви радикални мерки да вземете по темата.

Спрете! За да постигнете трайни и ефективни резултати не си и помисляйте за глад или двучасови тренировки 7 дни в седмицата в залата. На пръв поглед логиката ви казва – по-малко калории + повече изгорени калории = бързо отслабване. Това обаче се случва само в краткотраен план.

Ето какво и защо не трябва да правите, за да отслабвате трайно, здравословно и без йо-йо ефект:

1. Отрязвате цяла хранителна група

Ако планирате да се откажете от всички млечни продукти или от въглехидратите в името на загубата на теглото, може да направите голяма грешка.

„Ограниченията може да повишат желанието и глада ви към конкретни храни и не само да увеличат напрежението по време на диетата, а и да ги направят още по-вкусни и желани, след като веднъж ги опитате. Това ги прави по-изкусителни и шансът да се „подхлъзнете“ и в даден момент да им се нахвърлите – по-голям. Освен това всеки вид храна има своите ползи и важни съставки за организма, така че изключването му не е опция“, твърди Адина Пийрсън, квалифициран диетолог в клиника Walla Walla във Вашингтон.

2. Игнорирате пристъпите на глад

Ако сте яли диетична замразена храна, знаете, че гладът се обажда точно след 30 минути. „Ако се опитвате да контролирате глада си според чуждите указания, няма да успеете. Следете собственото си тяло и удовлетворявайте нуждите му. Гладът не трябва да бъде пренебрегван. В противен случай бързо ще се откажете от диетата и режима си. Яжте за удоволствие, а не заради идеята, че сега поглъщате по-малко калории с това ядене“, съветва Пийрсън.

3. Променяте всичко от раз

Няма да успеете да следвате диета/режим за дълго ако той коренно променя лайфстайла, навиците и вкуса ви. Тайната е в малките промени, а не в драстичните, които ще обсебят съзнанието ви и ще направят цялото изживяване мъчително. Не забравяйте, че това не е нещо, което ще правите 3-4 дни, а месеци или дори цял живот!

4. Жертвате съня си, за да тренирате или готвите диетичните си ястия

Започването на нова диета/режим/тренировъчен план изисква усилие и жертви. В никакъв случай обаче не се лишавайте от съня си, за да нагласите всичко.

„Липсата на сън повишава нивото на хормоните на глада, намалява цялостната ви кондиция и вие не можете на 100% нито да работите, нито да тренирате, нито да се наслаждавате на други активности“, казва Пийрсън. Скорошно изследване показва, че хората, които не спят достатъчно, консумират с до 385 калории повече на следващия ден от тези, които се възползват от 8-часовия сън.

5. Избирате тренировки на база това колко калории горят

Тичането гори повече калории от йогата, но вие мразите да тичате. В резултат или няма да правите тренировката си пълноценно и правилно, или скоро ще се откажете от нея. По-добре се спрете на нещо, което освен че вае мускули и гори мазнини, ви носи и удоволствие. Така ще бъдете мотивирани да спортувате в дълготраен план и дори резултатите да дойдат по-бавно, после ще имате желание да продължавате да се поддържате и да подобрявате формата си.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари