IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини защо вече не отслабвате

11 март 2017 15 15

Погледнете пак в чинията си и анализирайте тренировките си

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Отслабването е процес, който невинаги протича гладко и победоносно. В началото смъквате бързо килограми, но в един момент това спира и започвате да се демотивирате.

„Колкото повече отслабвате, толкова по-трудно става да губите още тегло“, обяснява Тони Гентилкор от Cressy Performance, Масачузетс.

С намаляване на теглото отслабва и метаболизмът ви, така че трябва да поемате по-малко калории и да горите повече, за да продължавате да губите килограми. Това не означава, че трябва да се обречете на глад и изтощителни тренировки, а просто да смените режима си.

Ето и 6 причини, поради които спирате да отслабвате и какво може да направите да се „върнете в играта“.

1. Не следите големината на порциите си

Дори една лъжичка повече дресинг в салатата добавя стотици калории седмично без да усетите. Започнете да мерите какво и колко ядете и то не на око, а с кантар. След като изчислите какво и колко приемате, може да коригирате калориите като замените някоя съставка с друга или като намалите някоя порция.

2. Вярвате, че сте проактивни физически, отколкото е в действителност

Тренирате до смърт сутринта, а след това прекарвате целия ден на дивана спокойни, че вече сте си направили тренировката. Ако искате да отслабнете, това не е достатъчно! Използвайте всяка възможност за движение – вървете пеша, почистете, разходете кучето и т. н. Горенето на всяка допълнителна калория е във ваш плюс.

3. Не хапвате правилната храна

Ако тренирате много, апетитът ви е повишен. Но не трябва да го утолявате с мазни и сладки неща, а с протеини и въглехидрати. Една от най-големите грешки е след тренировка „заслужено“ да му отпуснете края. По-добре заситете глада с плодово смути, протеинов шейк за възстановяване или малко полезни мазнини под формата на ядки.

4. Не сте постоянни в залата

Дори пропускането на една тренировка може да обърка целия ви план за отслабване. За да отслабнете, трябва да сте постоянни и да залагате на правилната тренировка. За да е ефективно едно упражнение трябва да го овладеете, което изисква многократните му повторения. Едновременно с това упражненията трябва да се сменят на определен период от време, за да не привиква тялото ви с тях и да работят за мускулите ви.

5. Не се възстановявате добре

Няма лошо да тренирате 6 дни в седмицата, стига да успеете да се възстановявате. А това става с хубаво разтягане, почивка и достатъчно сън и полезна храна. Ако не разтягате и не загрявате, рискувате да се контузите, което ще се отрази на интензивността и ефективността на тренировката ви. Ако не спите – ще сте постоянно преуморени, ще нарушавате хранителния си режим и така ще се окаже, че вместо да намалявате, приемате повече калории.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари