IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога да хапвате, за да отслабвате ефективно

6 март 2017 09 20

Часовият пояс има значение за нивата на кръвната захар

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Вероятно вече знаете, че за да отслабнете, трябва да хапвате здравословни балансирани ястия. Това обаче далеч не е достатъчно! Изследване на университета Харвард твърди, че времето за хапване е също толкова важно.

Ако не се съобразявате с циркадния ритъм, може да повишите нивата на кръвната захар с 18 %, което пък веднага да вдигне и инсулина в тялото ви (хормонът, който отговаря за складиране на мазнините в организма).

Ето и какъв трябва да бъде вашият график:

Закуска 6:00-9:45 часа

Резултатите от проучване на National Weight Control Registry показват, че по-голямата част от хората, отслабнали с над 15 кг, хапват в точно определено време и то в този часови диапазон. В изследване за затлъстяването от 2015 г. пък се твърди, че закуска, богата на протеини до 9:45 часа сутрин, засища за по-дълго време и понижава риска за складиране на телесни мазнини.

Междинна закуска – 2 и 4 часа след закуската

Нужни са между 2 и 4 часа, за да се смели приетата храна. След това огладнявате отново. Може да хапнете малко сурови ядки като бадеми например. Проучване показва, че хората, които консумират бадеми в своята междинна закуска, поемат по-малко калории през деня.

Обяд преди 15 ч.

Изследване от 2016, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, в което участие са взели над 1600 души за период от 28 седмици, показва, че тези, които са обядвали преди 15 ч., са отслабнали с 25 % повече от останалите участници.

Междинна закуска – 2-4 часа след обяда

Отново таймингът е съобразен с времето, необходимо за смилане на храната от обяд, както и с превенция от поемане на повече калории на вечеря. Университетът в Харвард разкри през 2015, че хората, които залагат на междинна следобедна закуска, хапват повече плодове и зеленчуци през деня, което им помага в процеса на отслабване.

Вечеря между 17и 19 часа

Изследване на университета в Бригам показва, че тези, които вечерят преди 19 ч., изяждат с около 244 калории по малко до края на деня. Друго изследване добавя, че ако хапвате последното си ядене за деня до 19 ч., не само ще отслабнете, но и ще спите по-добре.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари