Популяризираната идея от диетата на Аткинс, че отслабването е лесно и възможно с лишаване от въглехидрати е погрешна. Като цяло концепция, която изключва цяла хранителна група от режима ви, трябва да бъде сериозно преразгледана.

За начало, премахването на огромна група храни ще ви доведе до състояние на постоянен глад. А въглехидратите са много важни за метаболизма и усвояването на другите групи.

Причини да не се отказвате от въглехидратите

Вие се нуждаете от въглехидрати! Като основна хранителна съставка те са важен източник на енергия и помагат на тялото в усвояването на калций и фосфор. Те са и неразделна част от метаболизма на мазнините. С други думи, ако искате да се намалят мазнините, ви трябват въглехидрати, за да ги изгорите!

Още по темата

Има прости и сложни въглехидрати. Простите въглехидрати (наричани още „бързи“) са сладките храни – шоколади, кексове, сладкиши и напитки. Те се наричат „прости“, защото тялото ви не трябва да работи, за да ги смели. Те са с високо съдържание на калории, ниска хранителна стойност и е хубаво да бъдат избягвани.

Най-разпространените сложни въглехидрати са ориз, картофи, сладки картофи, пълнозърнести продукти, зеленчуци и плодове.

Излишните протеини са вредни

Протеинът от друга страна е боготворен, защото е отговорен за изграждане на тъкан, заменяйки износени клетки; транспортиране на ензими, хормони, антитела и невротрансмитери. Той също така помага за изграждането на мускули. Малцина обаче знаят, че той е голям помощник в отслабването, защото тялото ви се нуждае от повече калории, за да го смели (храносмилането също гори калории).

Приемът на протеини средно повишава метаболизма с 30 на сто в сравнение с едва 4 за въглехидрати или мазнини. Ето защо високопротеиновите диети са толкова съблазнителни, но и вредни. Излишният протеин се свързва с излишък от образуването на пикочна киселина, бъбречни проблеми, остеопороза и рак.

Най-добре се придържайте към балансирано хранене: дневен прием – 65% въглехидрати, 25% протеини и 10% мазнини.