IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 златни хранителни правила, за да сте в перфектна форма

26 юни 2017 11 40

Цифрите, които ще ви помогнат за перфектната форма

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Не трябва да сте хранителен гений или експерт-диетолог, за да се храните здравословно и правилно. Може да прочетете хиляди материали по темата и все пак не им се доверявайте на 100% за всичко. Факт е обаче, че в повечето ще откриете следните съвети, които очевидно работят. Така твърдят американските експерти в областта на храненето, диетите и здравето.

1. 10 чаши вода на ден

Хидратирането е едно от най-простите и ефективни неща, които можете да направите за тялото, настроението, здравето и теглото си. Пийте поне 10 чаши вода на ден. Ако искате прецизна точност, пийте по 30 мл вода за всеки свой килограм.

2. До 9 алкохолни напитки за седмицата

Ако желаете да отслабнете е много важно да не превишавате 9 алкохолни напитки за седмицата. Това са около 1000 ненужни калории за този период, така че не ги надскачайте.

3. 7 часа сън на денонощие

Сънят се отразява на апетита ви, тъй като се активизират хормоните на глада при недоспиване. Започват пристъпи на глад, които трудно се контролират и ето как може да съгрешите! Спете минимум 7 часа на денонощие, за да държите хормоните си под контрол.

4. Яжте 3 пъти по 170 г протеин на ден

Всеки се нуждае от различно количество протеини в зависимост от разхода на енергия и мускулатурата си, но със сигурност, за да отслабнете, е хубаво да заложите на тази хранителна група в ежедневното си меню. За закуска може да хапвате яйца, кисело мляко, за обяд – риба, пиле, пуешко или пържола. Протеините са храната за мускулите и ви държат сити.

5. 5 тренировки седмично

Храненето е изключително важно, тренировките също! Хубаво е да достигнете 5 тренировки на седмица – 2-3 кардио и 2-3 за сила. Първото помага за разграждане на мазнините, а второто гори много калории и то в рамките на 48 часа след самата тренировка и помага за оформяне на мускулите.

6. 4 пъти риба седмично

Омега-3 мастните киселини са много полезни не само за метаболизма и тялото, а и за мозъка. Най-лесно се набавят от рибата, така че е препоръчително да хапвате поне 4 пъти седмично риба.

7. 3 часа интервал между основно хранене и междинна закуска

Кога се храните е почти толкова важно, колкото какво ядете. Така че направете услуга на метаболизма си и тествайте волята си като започнете да се храните в периоди не по-малко от 3-4 часа. Това ще държи под контрол нивата на кръвната ви захар и няма да се нахвърляте на храната, обезумели от глад.

8. 2 солидни порции от зеленчуци на ден

Не се фокусирайте върху това какво не трябва да ядете, а какво трябва! Зеленчуците са сред най-важните храни за здраве и хубаво тяло. Хапвайте поне 2 порции на ден – сурови, печени, гриловани.

9. 1 порция полезни мазнини на ден

Мазнините трябва да присъстват в хранителния ви режим, дори когато сте на диета. Те са важни за кожата, косата, ноктите... затова не пропускайте да консумирате ядки, авокадо, семена, зехтин и т. н.

10. 0 захар и подсладители (дори диетични)

Ако умирате за сладко в кафето, киселото мляко или смутито, заложете на канела и лъжица мед.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Димитър Димитров ( преди 6 години )
Тази статия освен проблеми друго не би докарала на човек... Поне като сте некомпетентни не пишете...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
шщд ( преди 6 години )
Имате ли идея колко са 3 пъти по 170 гр. протеин на ден? А тоя цирк с деветте питиета? Хахаххаха
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар