IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На режим и в ресторанта. Правилата!

6 октомври 2017 14 20

Има начин да не нарушавате диетата си дори навън

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Искате да отслабнете и вече сте взели необходимите мерки. Имате изготвен хранителен режим и дори сте намерили време за спорт. Това е страхотно! Но идва моментът, в който трябва да отидете на ресторант и започва голямото колебание и страх, че ще съсипете диетата си. Не се напрягайте излишно, ресторантът не е ваш враг.

Ето какво можете да направите, докато обядвате/вечеряте в приятна компания без да се лепне на вече оформените ви бедра, дупе и талия:

1. Яжте както у дома. Без компромиси!

Забравете варианта, в който няколко дни преди това сте намалили още повече калорийния прием в името на това „да си отпуснете душата“ и да хапнете без да му мислите в ресторанта.

По-добрата идея е да не стресирате излишно организма и да го товарите с преработването на мазни, лютиви, много сладки, пържени храни. Хранете се така, както се храните у дома.

2. Четете внимателно менюто

В много менюта за хранене е описано не само съдържанието на ястието, а и начина на приготвяне. Избирайте храни, които са варени, печени или задушени. В никакъв случай пържени!

3. Търсете баланса в чинията

Без значение дали си приготвяте ястие у дома или хапвате навън, в менюто ви трябва да присъстват богато на витамини и фибри зеленчуци (като броколи, спанак, тиквички), лесносмилаеми немазни протеини (пилешко, риба, боб или червено месо), сложни въглехидрати (пълнозърнести храни, сладки картофи или пълнозърнеста паста) и полезни мазнини (зехтин, авокадо или ядки).

Тази комбинация ще ви държи сити, но без да тежи в стомаха ви.

4. Грамажът има значение

Не само, че повече храна = повече калории, но и на разширен стомах. Ако сте на режим, то по всяка вероятност стомахът ви вече се е посвил и ако го натъпчете с голямо количество било то и зеленчуци, пак рискувате да усетите болки и дискомфорт.

Съвсем спокойно може да хапнете някаква много лека салата 300-350 г и след това основно в същия размер. Хранете се бавно и дъвчете, за да има време храната ви да се смели и мозъкът да изпрати сигнала до стомаха, че сте сити, за да не се тъпчете излишно.

Помолете за модификации

Не се притеснявайте и попитайте сервитьора дали може да махне или добави нещо към ястието, на което сте се спрели. Така лесно ще го адаптирате към здравословното си меню.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари