IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задължителните “прегрешения“ в диетата

19 юни 2018 12 00

Проста схема, която позволява някои изкушения

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Да бъдеш на диета е трудно. Душата и тялото искат едно, умът го забранява. Затова сме измислили и „денят на мамене“ в който всеки на режим си позволява да му отпусне края и да хапне всичко, с което се е ограничавал през седмицата. Разумно ли е обаче да режете калории 6 дни поред и да ги наваксате, че може дори и отгоре само за един?

Отговорът е прост: всичко е наред, когато следвате правилото 90/10 Това означава, че трябва да се храните здравословно и диетично в 90% от времето, а можете да съгрешавате само 10 %. Специалисти по хранене и диетолози също така съветват да не трупате „прегрешенията“ в един ден. А по-скоро да си позволите 3-4 забранени храни през седмицата, но само в едно ястие, еднократно през съответния ден и то пак в умерено количество.

Защо е важна тази схема?

„Дните за „прегрешения“ имат своята цел. Но не, концентрирани в един ден след глад, а в едно ястие в съответния ден. Когато гладувате е много по-лесно и имате мотивацията, знаейки, че в края на 5-ия ден например може да си позволите плодова торта или купичка любимия сладолед.

Психологически, това ви позволява да останете фокусирани и мотивирани да спазвате съответния режим/диета. Освен това когато ограничите калориите и организмът започне по-често да изпитва глад, това веднага се отразява на метаболизма и той се понижава, т.е. когато не сте активни гори по-малко калории, отколкото когато сте се хранили по-обилно. Ако в някои от увеличите калориите с 200-300 вие отново ще промените работата на метаболизма във възходяща насока. Това увеличаване и намаляване ще ви помогне процеса на отслабване“, обяснява Джулиан Гуинта, професор по здравно и физическо образование в университета Сетън Хол.

Кога е най-безвредно да съгрешавате?

Обикновено храните, които си позволявате в тези моменти са или бързи въглехидрати, или „лоши“ мазнини и протеини…. така че най-добре да ги консумирате след тренировка, когато тялото разгражда по-бързо всякакво „гориво“, което влезе в него.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари