IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 хормона, които са свързани с напълняването

24 септември 2018 12 00

И как да ги държите под контрол

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Чували сте да казват, че жените са „хормонални същества“. И това е напълно вярно. Не че мъжкото тяло не съдържа хормони, просто при нежния пол те значително се променят на чести периоди и оказват видимо влияние не само върху поведението, а и върху фигурите на дамите.

Вижте кои хормони трябва да следите, за да бъдете във форма и разбира се, здрави:

Естроген

Трябва да се отбележи, че както високите, така и ниските нива на естроген могат да доведат до увеличаване на теглото. Здравото тяло произвежда достатъчно инсулин, който да поддържа кръвната захар в необходимото ниво. Когато естрогенът се покачи в тялото, това стресира клетките, произвеждащи инсулин, което води до увеличаване на нивата на глюкоза и съответно на покачване на теглото.

Когато естрогенът е в по-ниски нива, тялото се опитва да ги повиши като извлича мастни клетки и превръща цялата енергия в мазнини, за да презареди нивата на глюкоза. Това също води до увеличаване на теглото. За да запазите равновесието на естрогенните нива, трябва да избягвате консумацията на алкохол, преработено месо и да тренирате редовно. Консумацията на пресни плодове и зеленчуци може да ви помогне да поддържате здравословни нива на естроген в тялото.

Тироидни хормони

щитовидната жлеза е разположена в основата на шията. Тя отговаря за производството на Т3, Т4 и калцитонин, които поддържат метаболизма. Ако продукцията на тези хормони е ниска, това може да доведе до хипотиреоидизъм, който е свързан с повишаване на теглото. Можете да го предотвратите, като консумирате йодирана сол, приемате витамин D, ядете домашно-приготвена храна и консумирате продукти, богати на цинк.

Инсулин

Инсулинът се секретира от панкреаса и е отговорен за пренасянето на глюкозата в клетките. Използва се като енергия или се съхранява като мазнина, което от своя страна поддържа нивата на кръвната глюкоза. Когато има прекъсване на нивата на инсулина, тялото става резистентно към инсулин и съответно мускулните клетки не успяват да разпознаят свързания с глюкозата инсулин и глюкозата остава в кръвния поток. Това води до скок в нивата на кръвната захар и напълняване. За да избегнете това, е хубаво да хапвате сезонни плодове и зеленчуци, ленено семе и да избягвате алкохол и късното хранене вечер.

Тестостерон

Тестостеронът често е смятан за мъжки хормон, но женските органи също го произвеждат. Тестостеронът помага за поддържане на либидото, за изгаряне на мазнините и за укрепване на костите и мускулите. Поради различни фактори като възрастта и стреса, този хормон може да намалее в тялото и това да доведе до увеличаване на теглото. Здравословните нива на тестостерон се поддържат като тренирате редовно, избягвате алкохол и консумирате храни, богати на фибри.

Прогестерон

Прогестеронът също е необходим за правилното функциониране на женското тяло. Нивата му може да се понижат заради фактори като стрес, менопауза, също така и прием на противозачатъчни хапчета. Често резултатът е напълняване. За да го избегнете, е препоръчително да медитирате, тъй като това намалява стреса и безпокойството и е хубаво да тренирате редовно.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари