IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сутрешна йога в леглото

7 октомври 2010 08 56

Няколко минути за тонизиращо разсънване

Бавно се протегнете преди да започнете да бързате за работа. Снимка: Dreamstime

Бавно се протегнете преди да започнете да бързате за работа. Снимка: Dreamstime

Нали знаете, как всички препоръчват сутрин, когато станем от сън, да не скачаме веднага от леглото, а да си оставим достатъчно време, за да се изпънем и раздвижим както правят котките след дълъг сън.

Другият вариант, разбира се, е гимнастика, фитнес или джогинг преди работа. Вие си избирате! Ние само ви предлагаме нещо много интересно, което си заслужава да опитате.

Става въпрос за лека сутрешна йога, която се прави в леглото. До тук звучи идеално. Тя включва няколко много лесни пози за разтягане във вид на упражнения за тялото.

Хубавото е, че може да правите само тези части, които най-много ви допадат:

1 серия

В момента, в който се събудите, не правете резки движения, а просто останете легнали по гръб, с глава на възглавницата, дишайте и издишайте бавно и равномерно за около минута – концентрирайте се върху движението на гръдния кош.

2 серия

Легнете напречно на леглото, така че главата да пада леко надолу от неговия край и сложете възглавницата точно под ханша – т.е. тялото трябва да е в леко наклонена позиция, като най-високо е ханшът, след това гърдите и главата.

Кръстосайте ръце точно на тила, вдигнете двата крака нависоко и отново дишайте и издишайте бавно за минута-две.

3 серия

Седнете на леглото, кръстосайте краката и сложете ръцете с дланите нагоре върху коленете. Вдишайте, като изпъчите гърди напред и изправите раменете и издишайте, като се отпуснете и свиете гърба назад.

4 серия

От предишната позиция отново вдишайте и едновременно с това вдигнете ръце нагоре. Съберете ги над главата и ги спуснете отдясно – едната ръка задръжте на коляното, а другата с пръстите към леглото, като в същото време издишате. Повторете същото упражнение и от другата страна.

5 серия

Седнете на леглото и стъпете на земята, съберете ръцете си зад гърба и кръстосайте пръстите. Изтегнете тялото назад, като изпънете гърдите съвсем леко без да се напрягате. После с изтегнати все още назад ръце, наклонете тялото постепенно напред с глава към коленете.

6 серия

Отново от седнало положение, кръстосайте ръцете пред тялото в лактите, движете ги нагоре-надолу и едновременно с това вдишвайте и издишвайте. Накрая отпуснете раменете, вдигнете ръцете над главата и ги спуснете надолу.

Упражненията помагат за подобряване на кръвообращението и намаляване на напрежението още от сутринта, така че да започнем деня по-спокойни и уравновесени.

А ако през деня усетите, че се ядосвате за нещо, вместо да въздишате тежко, се опитайте да вдишате бавно и дълбоко въздух, след това издишайте и се отпуснете за миг.

КоментариКоментари