IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диети, които вредят на здравето ни: вегетариански

6 април 2011 10 53

Какви са минусите от изключването на някои групи продукти от хранителния режим?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Продължава от тук.

Диетата на растителна основа действително има ползи за здравето - понижава нивата на холестерола и намалява риска от диабет, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, заболяване на жлъчката, диабет тип 2, рак на дебелото черво и рак на простатата.

Вегетарианците избягват консумацията на риба, говеждо и пилешко месо, но ядат яйца и млечни продукти като мляко и сирене.

Веганите, обаче, отхвърлят от менюто си всички животински продукти, включително млечни и яйца.

Какви са минусите от изключването на тези групи продукти от хранителния режим – риск от дефицит на белтъчини, желязо, калций, цинк, йод, омега-3 мастни киселини, витамините D и B12.

Освен това, вегетарианският начин на хранене понякога може да бъде натоварен с повече мазнини и захари.

Например, безмесната пица, пържени картофи, газирани напитки, сладолед, чипс и други подобни храни са вегетариански. Така че, не е задължително вегетарианството да е гаранция за добро здраве.

Какво препоръчва експертът при цялостно отхвърляне на продукти от животински произход?

Следва да се набавя витамин B12 от добавки или обогатени храни. Тези, които не ядат риба, страдат от дефицит на омега-3 мастни киселини, йод и витамин D. Могат да се добавят отново чрез добавки. Ето и дневните препоръчителни дози:

- Витамин D: 400 IU за възрастни, 600 IU за над 70-годишни. Според някои учени, допустимата дневна доза най-вероятно ще бъде увеличена до 800-1,000 IU в бъдеще, въз основа на нови изследвания, които показват, че приемът на по-големи количества витамин D помага за предотвратяване на рак и сърдечни заболявания.;

- Витамин В12: 2,6 микрограма;

- Йод: 150 микрограма;

- Омега-3: 1,500-2,000 мг от растителен произход 500-1,800 мг от риба.

Автор - снимка

КоментариКоментари