IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите правила на стречинга

4 октомври 2012 06 00

Или разликите между статичното и динамичното разтягане

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Забравете за фитнес мъдростите от гимназията. Вече има нови правила по отношение на това как да бъдете по-гъвкави и да се предпазите от нежелани травми по време на спорт.

Освен, ако не сте толерантни към скуката, вероятно мислите, че стречингът е загуба на време и го пропускате преди тренировка. В края на краищата, оказва се, че най-широко разпространените упражнения за гъвкавост - например, да докоснете с пръстите на ръцете краката си, просто не са достатъчни. Интересното е, че ако следвате тези вековни правила, е по-вероятно да си направите травма, отколкото да станете по гъвкави.

Ето защо, е време книгата за разтягането да бъде пренаписана, така че то да стане по-ефективно, лесно, бързо и безболезнено. Първо забравете всичко, което знаете по въпроса от вашия фитнес треньор или от запалената ви по йога приятелка.

С тези нови правила, които ще ви представим, ще намалите риска от наранявания, тялото ви ще стане по-атлетично и... ще си връзвате по-лесно връзките на обувките.

Преди да стигнем до правилата, важно е да разберете основното за стречинга. Той се дели на два вида: статичен и динамичен.

Вие вероятно сте по-запознати със статичния. Например, да обхващате коленете си с ръце за няколко секунди, докато не почувствате дискомфорт.

Истината е, че статичният стречинг преди тренировка може да се окаже лоша стратегия, която да ви донесе травми, защото отпускайки мускулите, той временно ги прави по-слаби. В резултат на това може да станете по-податливи на мускулни разкъсвания в краткосрочен план.

Статичното разтягане също така намалява притока на кръв към мускулите и намалява активността на централната нервна система (ограничава способността на мозъка ви да комуникира с вашите мускули). В крайна сметка: Никога не правете статичен стречинг преди спорт.

Преди да се откажете от статичния стречинг за добро, осъзнайте, че той може да има ползи за вас само за подобряване на вашата "пасивна" гъвкавост в живота. Тоест, ежедневните усилия като навеждане, коленичене и протягане са достатъчни за целта, ако ги правите по два пъти на ден за по около 4 минутни на "сесия",без след това да смятате да спортувате. Имайте предвид, че продължителността на всяко упражнение за статично разтягане, за оптимални резултати, трябва да е между 15 и 30 секунди.

Динамичен стречинг

Динамичният стречинг наистина подобрява гъвкавостта на тялото, както и неговата стойка и скорост на движение.

Ето защо, той е необходим компонент на всяка тренировъчна програма. Той подобрява "активната" гъвкавост на индивида.

Динамичното разтягане възбужда централната нервна система и повишава притока на кръв и производството на енергия. Така че това е идеалната загрявка, за каквато и да е дейност.

Правилата на динамичния стречинг:

Кога: Като загрявка преди какъвто и да е вид спорт.

Защо: За да се подобри производителността и да се намали риска от наранявания и травми.

Как: Извършване на 5 до 8 гимнастически упражнения в бавно темпо и в удобен диапазон на движение. Например скачане, клякане, усукване, ритане във въздуха, кръгови движения с ръцете и т.н. Увеличете гамата от упражнения и бързината, с която ги изпълнявате, с всяко следващо повторение. Направете по 10 повторения на всяко упражнение.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари