IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скачане на въже за изваяни крака и дупе

2 февруари 2006 10 08

Ако сте гледали „Танго и Кеш“, ще се сетите за Силвестър Сталоун, който съвсем прилежно скачаше на въже след изморителния спринт по хълма

Скачане на въже за изваяни крака и дупе

Когато се каже скачане на въже, повечето от нас се пренасят в миналото, в двора на баба през лятната ваканция и други такива носталгични картини.

Ако сте гледали обаче „Танго и Кеш“, ще се сетите за Силвестър Сталоун, който съвсем прилежно скачаше на въже след изморителния спринт по хълма.

За да ви убедим съвсем, че скачането на въже е не само за децата, малко цифри- 15 минути скачане на въже изгарят между 150 и 200 калории. Това е колкото десет минути тичане, но натоварването на коленете и прасците е наполовина по-слабо.

Въжето е много подходящ „фитнес-уред“. Лесно преносимо, струва не повече от 5 лева и можете да тренирате с него навсякъде.

Другото, от което се нуждаете, е достатъчно голяма стая, в която да не събаряте кристалния сервиз или да разклащате полилея като започнете да скачате.

Все пак не всяко въже е удобно за скачане. Най-подходящи са изработените от пластмасови нишки.

Преди да купите въже, трябва да проверите и дали отговаря на вашия ръст. Това става по следния начин. Стъпвате с единия крак в средата на въжето, хванете двата края на въжето и ги вдигнете нагоре по дължината на тялото. Идеалното за вас въже е това, чиито краища стигат до подмишниците.

Програма за тренировки

  • Скачането на въже изисква практика. Най-силно се натоварват прасците и първият път може да ви се стори невъзможно да скочите повече от 5 пъти. Не се отчайвайте, с времето издръжливостта ви ще се увеличи, ако всяка седмица скачате поне по два пъти.

  • Като за начало започнете да редувате кратки серии ( 15-20 секунди ) подскоци на пръсти с двата крака едновременно с 30-40 секунди почивка или лек ход на място. Повторете между 5 и 10 пъти. Когато се почувствате по-издръжливи, увеличете времето за скачане и намалете почивките.

  • Когато стигнете до момента, в който можете да скачате по 5 минути, започнете да разнообразявате позицията на краката- скачайте на един крак като редувате при всяко завъртане на въжето.

  • За да овладеете добре ново движение, първо се упражнявайте без въже. Така ще свикнете с движението и няма да спирате при неуспешен опит. След това хванете двата края на въжето с една ръка и направете движението като прекарвате въжето отстрани на тялото си, а не от горе.

  • Бъдете търпеливи. С течение на времето ще ставате все по-умели и по-издръжливи.

Можете да използвате скачането на въже като загряване преди традиционната ви тренировка или за поддържане на форма.

За жените е изключително важно да скачат на въже със специален спортен сутиен, за да запазят формата на бюста.

И последно, макар че няма нужда да се подсещаме за това. Ако тренирате вкъщи, отворете прозореца широко.

КоментариКоментари