IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравни и фитнес тенденции през 2013 година

22 февруари 2013 07 00

Какви са промените или затвърждаващите се процеси през настоящата година?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Все повече хора осъзнават нуждата от тренировки и спорт, с помощта на които да поддържат тялото си здраво и в добра форма. Дори новите технологии не пропускат да отбележат спорта като част от своите апликации. Макар свободното време на хората да намалява, те все повече осъзнават нуждата да се тренира и благоприятното действие, което упражненията оказват върху човешкото здраве. Обобщено с няколко думи - спортът е здраве. Ако се интересувате какво се случва и какво ще се случва тепърва с тренировките и здравните навици на хората, вижте кои са основните тенденции за настоящата 2013 година:

1. Милиони хора имат апликации, свързани с фитнес или диети. Според статистиката около 38% от приложенията, които потребителите свалят на смартфоните си, са свързани със здравна тематика. Предполага се, че процентът ще продължава да расте и че до 2016 година пазарът за фитнес приложения ще нарасне до 40 милиона долара. За сравнение през 2010 година пазарният дял на фитнес приложенията се равнявал на 12 милиона долара. През следващите три години броят на свалянията на здравни апликации се очаква да стигне до почти милиард.

Снимка: FLICKR: IRINA SLUTSKY

2. Мобилни класове. Мобилните, преносими класове са част от близкото бъдеще. Понякога на добрите учители им се налага да взимат по повече хора в група, само защото нямат възможност да бъдат на няколко места едновременно. Това ще се промени отново благодарение на новите технологии. Достатъчно е да настроите своя IPad за йога клас, който също така стимулира вашето усещане за индивидуално внимание. Просто трябва да влезете в интернет и да решите какъв клас искате да посетите днес.

Снимка: FLICKR: "PICTUREYOUTH"

3. „Бързата храна“ и безглутеновите храни ще съществуват успоредно. Безглутеновите храни са необходими на хората, които страдат от целиакия или имат алергия към глутена. На пазара се предлагат все повече безглутенови продукти, които отговорят на нуждата на тези хора. Макар този вид храна да не подпомага отслабването, то поне няма странични ефекти.

Снимка: FLICKR: MANNAFOODTRUCK

4. Фрешовете ще се предлагат в магазините. Очаква се прясно изцедените сокове да започнат да се предлагат масово в магазините. Приходите от фрешове само за миналата година възлизат на около 5 милиарда долара, като за тази година се очаква ръст от 4 до 8 процента. Изпълнителният директор на една от най-големите световноизвестни вериги за кафе прогнозира, че основната стока през последните 40 години, кафето, скоро ще си има силен противник.

Снимка: FLICKR: IMALLERGIC

5. Все повече жени ще тренират вдигане на тежести. Има много причини, които подтикват жените да погледнат сериозно на иначе мъжкия спорт. Сред тях са изграждането на по-здрави кости, по-голяма мускулна издръжливост и превенция на сърдечно-съдовите заболявания. Новата практика набира популярност благодарение на кросфит класовете, които насърчават дамите да се включват в по-трудни и тежки упражнения.

Снимка: FLICKR: CF-NL

6. Времето за тренировка ще намалее наполовина. Времето ще намалее за сметка на интензивността. Все по-популярно е да се тренира по-кратко време, но без големи интервали от почивки и на по-бързи обороти. По този начин хората могат да постигнат желаните резултати, но в по-кратък времеви срок.

Снимка: huffingtonpost.com

7. Функционалните тренировъчни класове ще изпреварят фитнеса по популярност. Повечето хора ще си признаят, че тренират най-вече, за да изглеждат по-добре и след това, за да подобрят здравословното си състояние. Функционалните тренировки са малко по-конкретни – те използват силово обучение, за да подобрят баланса, координацията, силата и издръжливостта на човек по време на всекидневните му дейности.

Снимка: huffingtonpost.com

8. Анти-ГМО движенията ще добият широка популярност. Битката срещу генно модифицираните организми в храната не е изгубена. Активисти продължават да се борят, ако не за цялостно премахване на порочната практика, то поне за коректно обозначаване на всички продукти, съдържащи ГМО.

Снимка: huffingtonpost.com

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари