IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разтягането преди тренировка може да причини нараняване

24 април 2013 05 20

Също така да ви направи по-бавни

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всеобщо правило е, че разтягането преди упражнения е важен и задължителен етап преди същинската тренировка. Това обаче, може да се окаже не съвсем вярно. Експерти предупреждават, че разтягането всъщност може да ви навреди повече, отколкото да ви помогне. Някои загряващи упражнения могат да повлияят негативно върху вашата тренировъчна способност, както и да ви направят по-податливи на наранявания.

Вече се смята, че статичното разтягане, когато крайниците са изпънати за определен период от време, а ставите и мускулите стават по-гъвкави, всъщност може да навреди на вашата физическа форма. Авторите на два доклада, в които се споменават тези факти, смятат, че причината може да бъде разхлабването на мускулите и сухожилията, което се получава вследствие на разтягането.

За да се избегнат наранявания, сухожилията трябва да бъдат много еластични. Загряващите упражнения обаче, ги правят по-малко еластични, откъдето и идва опасността от голямо натоварване и физически поражения. Предишни изследвания на Университета в Тексас показват, че разтягането на един мускул може да навреди на някой друг, който не е опънат. Например, разтягането на мускул на левия крак може да отслаби мускул в десния крак – вероятно като се засяга нервната система.

Новите проучвания на Университета в Загреб са анализирали 104 различни изследвания за разтягане. Те открили, че състезателите, които направили статично разтягане преди тренировка, намалили мускулната си сила с почти 5,5%. Силата на мускула се понижава още повече, ако участъкът е разтяган за повече от 90 секунди, пише вестник Daily Mail. Опасността намалява, ако участъкът се разтяга за по-малко от 45 секунди, макар че все още се наблюдава понижение в силата.

Ето и няколко конкретни примера: способността човек да тича бързо и да скача се намалява с 3 на сто. При вдигането на тежести спортистите успяват да повдигнат с 8,3 на сто по-малко тегло след статично разтягане. Съветът на експертите е да се правят различни загряващи упражнения – подскоци, високи ритници и джогинг на място.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

slavi ( преди 10 години )
Добре тогава Таекуондисти , Каретисти и още какви ли не исти , защо правят по 30-40 минути стречинг преди тренировка ?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар