IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизвикай себе си и преоткрий тялото си с танци на пилон

11 април 2013 08 20

Танците на пилон не са просто еротични движения, те са истинско изкуство

Снимка: sonyapolestudio.bg

Снимка: sonyapolestudio.bg

Какво си мислите, когато видите един пилон? Вероятно асоциацията в главата ви е „стриптийз"! Но пилонът е нещо много повече от грациозното събличане с цел съблазняване. Танците на пилон са изкуство и спорт, който вече се практикува в десетки държави. Има федерация, в която членуват клубове и дори се организират състезания. И изненадващо там момичетата не се събличат!

У нас нещата се случват малко по-бавно отколкото в западните държави, но и тук вече танците на пилон излязоха извън заведенията. Няколко клуба се занимават професионално с обучаването на желаещите да се преборят с гравитацията и да почувстват силата на своето тяло и дух.

Вероятно сте чували, че при танците на пилон се свалят бързо килограми и мускулите се стягат по-добре, отколкото с часове наред упражнения във фитнеса. И това не е никаква лъжа!

Един от първите клубове у нас се появява през 2009 г. Негова създателка е Соня Куртева. И това, което тази дама предлага на дошлите да тренират е много повече от стегнато тяло.

Кое е толкова специалното в танците на пилон и защо те печелят все повече привърженици не само по света, а и у нас, научете от самата нея!

Вие сте първият клуб по танци на пилон, откъде дойде идеята за откриването му?

Общо сме три клуба в цялата страна, като два са в София и един в Бургас. Това дали си пръв или не общо взето няма значение. Идеята не дойде изведнъж. Аз вече по един или друг начин се занимавах с подобни неща. Работила съм повече от година с Анелия Монова, която беше главен хореограф на националния ни отбор по акробатика и това, което представяме тук като методиката на тренировките е съгласувана с нея.

Снимка: sonyapolestudio.bg

Ти самата си инструктор. Къде си се учила на този спорт?

Не съм го учила никъде. Аз съм живото доказателство, че може да танцуваш на пилон и без да си бил гимнастик или балерина. По образование съм инженер и това много ми помага, защото при тези танци има много физика. Лесно успявам да преценя кои опорни точки трябва да се използват, къде е центърът на тежестта. Има много физика и много гимнастика. Родителите ми се занимаваха с гимнастика и танци и имам някаква „закваска" , както се казва, но не съм била професионалистка и не съм се движила в тези кръгове.

Започнах да работя с едно момиче, което от години се занимава с това. Учих се от нея и от различни видеа, които гледах. Сега вече правим и семинари и успяваме да докараме много професионални танцьори на пилон от целия свят, които ходят по състезания и са се учили и преподават в различни школи.

У нас няма някаква школа, където да се научиш да танцуваш на пилон, както има в Русия и на Запад. Така че съм се учила от момичета, които танцуват по баровете и от всякакви видеа, които внимателно „изследвах" в нета.

Когато започнах, си купих един пилон и си го монтирах. Разбрах колко са модерни танците на пилон на Запад и така реших и аз да създам един клуб.

Какво е необходимо на един човек, когато за пръв път идва на урок по танци на пилон?

Като цяло е препоръчително да има повече гола площ, защото тя помага за задържане на пилона. Не само ръцете и краката се докосват до него, а и кръстът, коремът, подбедрицата и т.н. Ние тренираме боси в залата, така че не са необходими маратонки или други специални обувки. Един стегнат, къс, спортен потник или дори спортен сутиен и къси гащета (много къси) са достатъчни.

За разтягането накрая е хубаво да има човек и някаква по-топла дреха, тъй като тялото е загряло и не трябва да изстива. Да не забравяме и едно памучно парцалче за пилона, защото при потенето може да стане хлъзгав. Ползваме и талк, но е по-добре да се свиква без него.

Често този спорт е асоцииран със стриптийз. Има ли разлика между танца на пилон, който стриптийзьорките изпълняват в клубовете и това, което вие преподавате тук?

Ние не се събличаме и според мен дори събличането на пилона е по-трудно, отколкото това, което правим. Самият пилон позволява много. На него може и да не танцуваш еротично. Може да си обуеш едни маратонки и да подскачаш, като си помагаш за различните движения на тялото.

Тук нямаме ограничения нито в музиката, нито в дрехите, нито в стила. Идеята е да е забавно, да е красиво, да е секси и най-вече приятно за нас самите. Нямаме цел да научим момичетата конкретно да съблазняват.

Какво представлява един урок?

Започва се с половин час загрявка, около един час пилони и после разтягане също около половин час. Общо взето една тренировка трае около два часа.

Има ли специфични загрявки и разтягания или са сходни като при други спортове?

Упражненията са различни и не са иновативни. Трябва да се загрее много добре, защото се работи с всяка част от тялото.

Колко урока най-малко трябва да вземе един човек, за да може да се задържи на пилона изцяло във въздуха?

При всеки е различно и зависи до голяма степен от двигателната култура на човека. При танците на пилон има голямо натоварване върху краката. Често те задържат тялото във въздуха, а не само ръцете. Обикновено след първия месец ръцете са достатъчно заякнали, за да издържат тежестта на тялото. За по-сложните движения вече трябват няколко месеца.

Снимка: sonyapolestudio.bg

Колко често човек трябва да идва в седмицата, за да напредне за месец?

Има хора, които идват веднъж седмично и напредват. Има други, които идват по два пъти и такива, които са тук по три пъти и после правят и други неща, за да се натоварят. Индивидуално е.

Танцът подчинява ли се на някаква хореография или съчетание или просто трябва да следваш музиката и да правиш различни движения?

Старая се да уча дошлите на базови движения, които да могат сами да комбинират на по-късен етап. Но връзките между отделните движения са много важни. Трябва да има плавен преход, така че и без да се стремим, се получават някакви комбинации.

А и групите са съставени от хора, които не са на едно ниво и се съобразяваме с всеки индивидуално. Има и случаи, в които групата или определен човек от нея не е във форма. Виждаме какво е настроението и формата на хората и така преценяваме дали ще има повече фитнес или танци в самата тренировка.

Има ли някакви специални имена на фигурите на пилон, както например в други спортове като гимнастиката?

О, има и по цял свят са различни и настава една веселба, когато търсиш нещо конкретно за някое движение. Разлика в терминологията може да има и от клуб до клуб в един град. Може и сам да си измислиш някакво име.

При тези танци няма някакви строго-определени правила, още не са вкарани в конкретни рамки, така че има място за импровизации от всякакъв вид. Няма задължителни елементи и като цяло свободата е много голяма. Дори като отвориш речника – да, има речници за танците на пилон – там под едно движение може да има десет наименования.

В танците има различни стилове. Тук има ли подобни разграничения?

Музиката определя стила. А музиката се избира от инструктора.

Само жени ли идват при вас да се обучават?

Не, има и мъже. В самия танц има доста фигури, които са силови, а и като цяло тренировките действат буквално магически на мускулите, които само след месец упражнения на пилона вече имат съвсем друга форма.

Колко калории се хабят?

Много. Няма точна бройка. Цялото тяло се натоварва, защото това е различен тип движение и в началото идва малко като шок за организма. Прави ми впечатление, че момичетата, които са по-слабички, много бързо успяват да изграждат мускулатура, а тези, които са по-пълни, свалят веднага килограми. Метаболизмът определено се подобрява значително, а съдейки по себе си, танците се отразяват благоприятно и на целулита.

Как стои въпросът с травмите?

Травмите са част от тренировките, докато самата мускулатура свикне с движението.

Ние внимаваме и досега не сме имали някакви сериозни травми. Обучаващите се не правят нищо сложно, ако няма инструктор до тях, да ги придържа.

Аз съм единствената, която успя да си счупи нещо - пръста на крака - и то беше доста нелепо и по невнимание. Иначе натъртванията и синините са задължителни в началото, докато кожата свикне, най-малкото, защото за нея постоянното триене в пилона е нещо ново и различно. Но това минава, когато тя се приспособи и образува защитен слой. И кожата на ръцете загрубява от захватите с метала първите пъти.

Трябва ли да си гъвкав, за да танцуваш на пилон?

Не е задължително да правиш шпагат. Гъвкавостта идва с времето. Може да правиш много красиви неща и без да си жената-каучук

Колко души работят като инструктори в твоето студио?

Четири сме.

Вие ходите и на частни партита. По какви поводи ви канят най-често?

Танцуваме в нощни заведения, но не се събличаме, не сме топлес в никакъв случай. Често ни канят на ергенски партита и на момински.

Кое е най-трудното движение?

Както казах, въображението работи постоянно и всеки път, когато си мислиш, че си достигнал най-трудното, идва нещо още по-сложно. Така че няма граница, която да бъде определена като „най-трудно".

Кога не е препоръчително да се практикува/да се учи танцът на пилон?

Има много движения, които може да се правят с помощта на пилона. Не всички са силови, така че голямата маса мускули не е необходима. От инструктора, т.е. от нас, зависи какво ще дадем на определен човек да прави. Към всеки се подхожда индивидуално.

Винаги питаме новите дали са спортували нещо и дали имат някакви травми, защото това има значение. Разбира се, по-добре е човекът да има някаква двигателна култура, но тук идват и жени, които никога не са правили нищо подобно и сходно дори. Има момичета, които имат проблем с координацията и се работи върху това, преди да се премине към по-сложни фигури. Пилонът много помага, неусетно започваш да ставаш по-силен, по-гъвкав, по-уверен, по-координиран и така напредваш.

Групите са с малко хора, тъй като тук не могат да се поставят много пилони, необходимо е да има определена дистанция между тях, но този брой ни позволява да обърнем повече внимание на всеки един и да му задаваме движения, с които да изглади това, което му „куца" в момента.

Ходите ли по състезания? Имате ли някаква амбиция да организирате такива или да обучавате състезатели?

Има състезания по цял свят, но тук още не се организират такива. Има и федерация. Аз лично не го харесвам този състезателен характер и това постоянно тичане и бързане за нещо. Не обичам да се сравнявам с другите, предпочитам да гледам себе си. Нямам никаква спортна злоба в себе си.

Снимка: sonyapolestudio.bg

Защо би препоръчала на някого да се научи да танцува на пилон?

Тук е много забавно. Човек успява да релаксира, да се откъсне от ежедневието си. Малките групи позволяват да си общуваме постоянно, помагаме си. Успяваш да си отпуснеш ума от битовизмите пълноценно, защото всеки твой крайник е ангажиран с някакво движение.

А най-хубавото е личното удовлетворение, да си кажеш : Уау, това никога не съм мислила, че мога да го направя, а го правя", да осъзнаеш, че това, което си виждал и ти се е струвало невъзможно, е възможно. Няма невъзможни неща!

Когато напреднеш и самочувствието ти се повдига, защото правиш нещо красиво, нещо невероятно трудно, а и защото тялото ти вече изглежда по съвсем различен начин.

Адреналинът не е за подценяване и чувството е страхотно.

Още снимки вижте в галерията ни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Ani ( преди 8 години )
Откъде мога да си закупя пилон, който да монтипам вкъщи?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
momicheto ( преди 10 години )
Има ли определени килограми,за да може да тренираш този спорт?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 11 години )
Фидосова просто е създадена за този спорт. Само да направят достатъчно здрав пилон и ще изуми всички.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анна ( преди 11 години )
Това е едно от най-красивите изкуства, които съм виждала! Адски красиво, невероятно трудно и чак нереално, на моменти! Възхищавам се на всеки човек, който се занимава с този спорт!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар