IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навици, които помагат да отслабнете

8 април 2014 12 40

Малки промени в навиците ви имат голям ефект върху килограмите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Рядко се получава да спазваме всичките обещания, които правим, особено пред себе си. Невинаги обаче е въпрос на силна воля или слабохарактерност. Това важи най-вече за обещания от сорта: „От утре започвам да отслабвам!“ Най-често решението е заложено още във формулирането на проблема. Отслабването трябва да следва план, както строежът на къща следва чертеж. Целта сама по себе си не е достатъчна. Трябва да знаете как да я постигнете.

Препоръките на специалистите невинаги работят в правилна посока, но ние ви съветваме да се съсредоточите върху най-малките и специфични промени в начина ви на живот. Това ще доведе до значителни промени. И най-вече до изгубени килограми и сантиметри от фигурата ви. Ето кои минимални усилия ще донесат максимален ефект.

1. Яжте една порция зеленчуци на ден повече.

Когато добавяте повече зеленчуци в менюто си, това винаги води до намаляване на друг вид храни, които са по-тежки за храносмилането и с повече калории. Тоест направете малка промяна в диетата си. Задушени броколи към пастата е вариант, в който ще получите повече антиоксиданти, фибри и желязо и по-малко калории. Ако правите това в продължение на поне година, гарантирано ще се лишите трайно най-малко от 4 кг.

2. Към всяка 30 минутна кардио тренировка добавяйте половин час силови упражнения.

Смята се, че кардиотренировките помагат най-много за отслабването – горят най-много калории и активизират обмяната на веществата. Идеалното съотношение в тренировките е 50% кардио и 50% силово натоварване. Грешката на повечето отслабващи е да правят предимно кардио тренировка.

3. Най-малко веднъж седмично яжте риба.

В морските дарове и рибата се съдържат малко калории и много полезни вещества. Помислете как да замените поне една от порциите си друго месо с риба. Незаменимите Омега-3 киселини са само бонус.

4. Лягайте вечер и ставайте сутрин по едно и също време – включително и през почивните дни.

Придържането към подобен режим на тялото приучава мозъка към определен режим на заспиване и събуждане. Качественият сън намалява нивото на кортизол, хормонът на стреса и се отразява на производството на лептин и грелин – хормони, които отговарят за контролирането на апетита. Това са важни предпоставки за поддържането на добра фигура. Необходимият минимум за отслабване е 8 часа сън.

5. Минимум веднъж в седмицата правете интервални тренировки.

Наричат се интервални, защото редуват интензивно кардио с умерен ритъм на всеки 30 секунди. Проучванията показват, че този метод позволява да се изгорят с 40 % повече мазнини, особено в областта на корема, в сравнение с интензивна кардио тренировка за същото време.

6. Дишайте дълбоко най-малко 3 минути на ден.

Една от причините за наднорменото тегло, особено в областта на корема, е постоянният стрес. Дълбокото дишане намалява стреса. Вдишайте бавно през носа и издишайте бавно през устата. И така – три минути!

7. Пийте една чаша вода на ден повече от обичайното количество.

Чистата вода дава усещане за ситост и не съдържа никаква захар. Тя утолява жаждата, която често дава позиви като за глад.

8. Правете упражнения за няколко мускулни групи.

Трябва да избирате упражнения, които да включват няколко мускулни групи едновременно или да правите отделни упражнения за тях. Изключително ефективно е упражнението, което носи името „дървосекач“. Вземете гири (или бутилки минерална вода), вдигнете двете ръце горе и встрани вдясно, след което ги спуснете отново двете заедно по диагонал към левия глезен, като едновременно сгъвате и коляното. Повторете няколко пъти и сменете страната. Това упражнение засяга най-малко осем мускулни групи и изгаря два пъти повече калории.

9. Винаги се хранете на маса.

Това ще ви осигури консумирането на по-малко храни с наситени мазнини и повече плодове и зеленчуци в сравнение с храненето в движение.

10. Осигурявайте си 15 минути на ден на светлина.

Дневната светлина помага организмът да превключи на режим бодърстване, а това влияе положително и на съня. Излизайте навън винаги, когато усетите, че имате нужда и премествайте погледа си от монитора, за да гледате навън.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
страхотни съвети, ама защо все забр/авяме да ги спазваме?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар