IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„За“ и „против“ да тренирате с приятел

12 април 2014 10 20

Заслужава ли си да тренирате с партньор или по-добре да го правите сами

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Фитнесът, също както ресторантът или клубът, са социални места, където човек се среща с много други хора. Разбира се, докато вечерята, споделена с приятел, е много по-вкусна, то самостоятелната тренировка във фитнеса изобщо не е повод за драма. Обикновено достатъчно мотивираните и отдадени на спорта хора предпочитат да посещават фитнес залата сами. От друга страна тренировката с приятел може да бъде далеч по-приятна и забавна.

В случай, че самите вие не може да прецените дали да тренирате с партньор или не, ето и кои са фактите „за“ и „против“, които могат да ви помогнат в избора:

Положителната страна на тренировката с приятел

Мотивация. Тренировките с друг човек или дори с повече хора може да ви даде необходимата мотивация, особено в дните, когато вашата енергия изостава и вие не сте изкушени от фитнес залата. Ако знаете, че някой друг разчита на вас, много по-рядко бихте пропускали тренировка.

Безопасност. Ако тренирате с приятел, това означава, че винаги има някой, който да ви държи под око. Някой, който да ви каже, че тежестите са прекалено големи и бихте се наранили, ако се опитате да ги вдигнете.

Времето лети. Поговорката „Времето лети, когато човек се забавлява“ е особено вярна в случая. Може да говорите с приятел един час по телефона, а да ви се сторят само няколко минути. Същото е и с фитнеса – мъчителните упражнения минават по-бързо, когато времето е споделено.

Не се чувствате самотни. Тренировката с приятел или група приятели ви позволява да се чувствате част от партньорство или общност. Това автоматично ще ви накара да се почувствате по-добре и по-спокойни, позволявайки ви да се отдадете изцяло на тренировките.

Предизвиквате постоянно себе си. Проучване на Оксфорд, където участвали гребци, показва, че хората в екип успели да повишат своя праг на болка, в сравнение с тези, които тренирали сами. Освен това, когато имате приятел със себе си, винаги може да сравнявате своите резултати и да забележите, ако изоставате по някакъв начин.

Отрицателната страна на тренировката с приятел

Разконцентриране. Много лесно може да се поддадете на приятния разговор по време на фитнес и всъщност да пренебрегнете основното нещо, заради което сте на това място – да тренирате. Понякога посещението на фитнес залата с приятел може да саботира вашите спортни цели.

Връзват ви тенекия. Никой няма да се почувства добре, ако приятелят му за фитнес не се появи, особено ако е свикнал да тренира винаги с компания. Всъщност това може да окаже отрицателно влияние върху тренировката на „изоставения“. За да избегнете този проблем, не забравяйте да изберете човек, на когото може да се разчита.

Различни нива на способност. Всеки човек е различен и може да понесе различно натоварване. Ето защо понякога е проблем, когато трябва да чакате приятелят ви да навакса или пък вие трябва да го догонвате.

Общите тренировки могат да станат дразнещи. Понякога човек може да има нужда да „изпусне парата“ по време на тренировка. Тогава той не иска никой и нищо да отвлича неговото внимание и ангажиментът да се съобразява с друг човек може да стане много дразнещ и натоварващ.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари