IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини да смените кардио тренировките

18 април 2014 11 11

Интензивните натоварвания имат по-бърз ефект

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Разпространено е мнението, че посещението на фитнес залата три пъти в седмицата ще ви доведе до резултатите, които са ви нужни в постигането на идеалните за вас форми на тялото. Но това не е единственият начин да горите калории и да губите мазнини. Доказано е, че заниманията с кардио тренировки не са повече ефективни от интервалните интензивни натоварвания на тялото. Дори ако замените редовните кардио натоварвания с подобни интензивни тренировки, които са по-пасивни, но с по-голямо натоварване на отделните мускулни групи и на цялото тяло, ще имате по-добри и забележими резултати.

Ето пет причини да стартирате интензивни тренировки, с които да замените кардио натоварванията.

1. По-ефективно е.

За минимум време ще получите по-голямо натоварване, което ще се отрази по-видимо на формите ви. Тренировките са между 10 и 20 минути, вместо между 45 и 60 минути за кардио натоварването. Интервалните тренировки са също толкова трудни и натоварващи, просто няма да се налага да отделяте толкова много време, което действа мотивиращо за занимание със спорт.

2. По-малко скучно е.

Интервалната тренировка постоянно държи тялото ви под напрежение и работят почти всички мускулни групи. Времето, в което сменяте упражненията, е доста по-късо, което ги прави по-разнообразни. Няма шанс да се отегчите.

3. Може да ги правите навсякъде.

Повечето интервални тренировки включват упражнения, за които не са нужни специални уреди (лицеви опори, клякания, напади). Може да ги правите по всяко време, когато ви е удобно – в малка хотелска стая, в близкия парк, на разходка в планината... Това означава, че нямате извинения, че ви е трудно да стигнете до фитнес залата.

4. Ще се сдобиете с желаната форма за по-малко време.

Традиционните кардио тренировки губят повече време за постигането на резултатите, които бихте постигнали с кратките, но интензивни натоварвания. В рамките само на няколко седмици ще забележите чувствителна промяна в мускулните групи, за които работите усилено. Интервалните тренировки ви помагат да изгорите повече калории за минута в сравнение с кардио тренировки в средно темпо.

5. Ще ви направят по-силни.

Редовното тичане на пътека ще ви помогне да изгорите повече мазнини и калории, но няма да ви помогне да направите мускули. Интервалните тренировки комбинират и двете като ефект, и то за кратък период. Упражненията с високо вдигане на коленете и подскоци комбинирани с лицеви опори изграждат много сила. Упражненията с лицеви опори и напади ще ви изпотят и ще ви помогнат да се стегнете и да загубите от сантиметрите си.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

eva ( преди 9 години )
Много вярна статия! Поздравления!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар