IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да си върнете формата след раждането?

16 юни 2014 14 29

Вижте кои са задължителните стъпки в програмата за връщане на силуета

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Често сте чували, че идеалната фигура се постига с помощта на активности на няколко фронта – диета, тренировки, процедури. Дали това е така в периода след раждане?

Повечето дами, които нямат проблеми с теглото, обикновено през зимата натрупват до 2-3 килограма, а през лятото с малко движение и диета ги свалят без особени усилия. Диетите не са им приоритет, но от време на време дават почивка на организма с разтоварващи дни на сокове например.

По време на бременността здравословно за жените е да натрупат около 12 кг. След раждането много от женските тела се сдобиват с обем в страничните части на кръста и корема. Знаете, че това е необходимо, за да може да има майката кърма. Смятате, че след като премине този период, всичко от само себе си ще изчезне. Въпреки това тялото ви казва друго!

Много често около година и половина след раждането женският организъм започва да натрупва по около 500 г. всеки месец. Ако това ви се е случило, не трябва да се паникьосвате – хормоналната настройка е неизбежна. Най-добре е да се обърнете към ендокринолог (нарушение на работата на щитовидната жлеза може би е част от обяснението). Но може и да не получите ясен отговор, което означава, че е време да се заемете със спорт. В специализираните фитнес салони ще разработят специална програма, която включва различни по интензивност упражнения, процедури и начин на хранене.

1. Първата крачка е консултацията с лекар, за да определи физическото ви ниво. Не е чудно, че след две години обездвижване и различни колебания на хормоналния ви фон, то е наполовина от това, което е било.

2. Добре е да си направите анализ на мазнините в тялото – почти всеки диетолог или в по-добрите фитнес центрове има апарат, който ги изчислява. Той измерва и нивото на течностите в организма.

3. Важно е диетата ви да бъде балансирана. Факт е, че няма да може да ядете всичко, което искате, но не трябва да се лишавате от храните, които ви осигуряват енергия и калории. Калоричната закуска е важна (яйца, зърнени храни, млечни продукти, плодове, ядки), обядът и вечерята трябва да са леки (месо, пиле и риба, както и зеленчуци). Хлябът и сладкото не са препоръчителни!

4. Курсът на тренировки в залата трябва да е насочен предимно към проблемните области, които обикновено са коремът и задните части. Два пъти седмично тренировки в комбинация с кардио упражнения за около 30 или 40 минути в умерено темпо са оптимален вариант.

Всяка тренировка задължително трябва да започва със загрявка, след което да следва интензивна работа с уредите. Стриктно трябва да следите за повторенията и продължителността на почивките и на самите серии.

5. За да постигнете максимален ефект от тренировките, важно е да ги редувате с качествени почивки и разпускане на мускулите, кожата и цялото тяло със спа процедури. Козметика на база на морски водорасли и соли е ценен помощник в извеждането на излишните течности от организма. Масажът на проблемните зони помага много за тяхното редуциране. Трябва да знаете, че масажът в тези области може да е болезнен – организмът няма лесно да се раздели със запасите си.

6. За да финализирате успешно усилията си и да се върнете трайно към предишния си силует, добре е да включите и поне три сеанса с LPG апарат.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )