IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достатъчни ли са разходките, за да отслабнете?

17 юни 2014 11 41

Да, ако са по-интензивни и ускоряват сърдечния ви ритъм

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много хора не са почитатели на спортовете, но обичат да ходят. Те смятат това за достатъчно упражнение, което да им помогне да отслабнат. Но заменя ли ефективно разходката едно физическо натоварване? На този въпрос отговор дава ортопедът-хирург д-р Надкарни.

„Ходенето е безопасно и приятно упражнение, което помага за редуцирането на теглото. И все пак за тези, които имат ревматизъм или артрит, препоръчвам плуването или карането на колело“, сподели специалистът пред timesofindia.com

Според него ходенето е полезно и ефективно за намаляване на килограмите упражнение. То подпомага дейността на сърцето и на белия дроб. Освен това намалява стреса.

И все пак за да не се контузите и нараните, дори преди една разходка трябва да направите няколко прости неща.

„Разтегнете мускулите си преди да поемете по пътя. Може да използвате някои упражнения от йога или да подготвите прасците си с повдигане на пръсти. Клековете също са добри за раздвижване на мускулите. С подобни упражнения ще предотвратите дегенерация на ставите“, категоричен е специалистът.

В случай, че искате да отслабнете, трябва да увеличите темпото по време на разходката.

„Разходката трябва да бъде по-бърза и динамична, така че да се повиши сърдечния ритъм. Много често хората не губят тегло, защото не се разхождат с необходимата интензивност. Ако докато ходите, можете да пеете без да се задъхвате, то сте на грешен път. Хубаво е да мерите пулса си по време на разходка, така че да намерите оптималната честота, с която и да горите мазнини“, обяснява д-р Надкарни.

Стилът на ходене също е важен, за да бъде то здравословно и ефективно. Първо докосвайте петата до земята, след това централната част на стъпалото. Не се прегърбвайте и люлейте ръцете си свободно около тялото, съветва ортопедът. Ако вървите правилно, ще издавате минимален звук, Колкото стъпките ви са по-шумни, толкова повече натоварвате ставите.

Избирайте равни и удобни обувки с немного тънка подметка. В никакъв случай не си купувайте тенис обувки с цел разходка. В магазините вече има специални обозначения кои спортни обувки за какъв тип дейност са подходящи.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

анонимен ( преди 9 години )
аз не съм съгласна с това, че ако не е достатъчно бързо ходенето не се губи тегло, защото дори и с ходене със средно темпо пак се губят калории, а това значи, че се отслабва
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
може би всяко движение помага
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар