IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полезните принципи на йогата

11 юли 2014 07 41

Вижте кои принципи от йога може да прилагате в ежедневието

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

За разлика от спорта, където енергията се изразходва, в йога тя се съхранява и натрупва. Практикуването на йога обаче помага не само за поддържането на духа и тялото, но и за промяна на отношението към живота. Кои са тези принципи и как става това?

1. Във всяка ситуация – просто дишайте!

След като се стовари тежестта на отговорността върху вас, обикновено спирате да дишате за миг или продължавате с нарушен ритъм. Първото нещо, на което учи йога, е, да помните, че трябва да дишате дори и в най-неудобната позиция. Когато дишате равномерно и дълбоко, болката просто изчезва! Концентрирайте се върху дишането и спрете да мислите, че ви е трудно.

2. Колкото сте по-спокойни, толкова сте по-способни.

По-бързо, по-силно, по-високо! Олимпийските принципи помагат да постигнете резултати през болка, лишения и предизвикателство към здравето. Но нужно ли ви е това? Йогата подготвя тялото не по-зле от спорта, но помага мускулите да са винаги отпуснати и гъвкави. Освен това осигурява и усмивка през целия ден. Йога се съсредоточава върху процеса, а не върху резултатите. След като усвоите този принцип, ще се научите как да действате спокойно, когато сте под напрежение. Ще усвоите и умението да различавате кога може да влияете на ситуацията, и кога да я оставите сама да се развива.

3. Болка – реакция на организма към грешните мисли.

Между ума и тялото съществува пряка връзка – това става очевидно, когато настъпи болката, а след нея и лошото настроение. Опитвайки се да поемете непосилен обем задачи, примирявайки се с нещо, с което не сте съгласни, опитвайки се да измамите другите и себе си, вие се „задушавате“, а така задушавате и тялото си.

Болката е сигнал на организма, че не сте в естественото си състояние, под напрежение сте и се нуждаете от спокойствие. Настинката ни сваля на легло именно тогава, когато сме претоварени с работа.

4. Постоянство в практиката.

Съвсем не се налага да измъчвате тялото си с двучасови тренировки три пъти в седмицата. Кратки, но ежедневни сутрешни упражнения са достатъчни – без изключения. Това тренира не само мускулите, но и мислите, както и намерението да поддържате здравето и спокойствието си. Това генерира сила за самовъзпитание и отказ от вредните навици.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )