IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трикове, с които ще бягате по-ефективно и дълго

31 юли 2014 08 50

Научете се как да достигате максимума

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Докато умората се проявява в болки в мускулите, по-къси крачки и намаляване на скоростта, то всъщност умът ви е виновникът за умореното ви тяло. Научно доказано е, че мозъкът ви е програмиран така, че когато започнете да се преуморявате, тялото ви се забавя, за да остане някаква енергия в резерв.

Има няколко прости тактики обаче, с които може да заблудите мозъка си и да използвате част от тази складирана енергия. Опитайте някои от тях през следващите ви тренировки, за да бягате по-ефективно и дълго.

1. Разделете вашия пробег. С помощта на интервалните тренировки човек се чувства по-малко тромав, отколкото при нормалното тичане. „Раздробяването“ на километрите, които тичате по принцип, създава у вас впечатление, че бягате по-кратко разстояние. Когато започвате със загрявка, след това правите бързи повторения и накрая интервали за възстановяване, общият пробег изглежда по-малко обезсърчителен.

2. Увеличете вашата сила. Спринтовите тренировки са трудни. Ако искате обаче да опитате нещо съвсем ново и различно, заложете на някои междинни упражнения между сериите.

С тяхна помощ ще предизвикате тялото си по нов начин и няма да мислите само за следващия спринт. По този начин, когато стане време отново да тичате, умът ви ще е разтоварен от различните упражнения и бягането ще ви се стори по-лесно и ненатоварващо. Така си гарантирате повече спринтове, отколкото сте могли да направите преди.

3. Забързайте вашата тренировка. Фартлек на шведски означава „скоростна игра“. Тя се изразява в смяната на различно темпо по време на тичане. Общо взето фартлек е вид интервално бягане и страхотно кардио, което до някаква степен развива силовата издръжливост. Увеличаването на скоростта и интензивността на бягането от време на време имитира тичане по път с хълмове и завои. По този начин няма да се уморите от рутината на еднотипното бягане.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )