IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешките при лицевите опори

16 октомври 2014 13 50

Правейки ги, лъжете само себе си

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Лицевите опори са важно упражнение, което ви помага да развиете различни мускулни групи от тялото. На пръв поглед те изглеждат лесни, но в действителност много хора правят елементарни грешки при изпълнението им и не само нарушават ефективността им, но и могат да се контузят.

Ето и кои са най-често срещаните грешки:

Концентрирате се само върху изтласкването

Силата на лицевите опори не е само в избутването на тялото. Не оставяйте нищо на гравитацията, фокусирайте всеки сантиметър от тялото, както при спускането, така и към изтласкването.

Отваряте ръцете повече от необходимото

Разстоянието между дланите ви трябва да е колкото широчината на раменете. Ако раздалечите ръцете повече, намалявате усилието, защото скъсявате дистанцията на тялото до пода и така само натоварвате допълнително рамената.

Изгърбвате се

Тялото ви по време на лицевите опори трябва да е право като дъска – нито дупето да е нагоре, нито гърбът. Ако ви е трудно да прецените положението си, правете опорите срещу огледало.

Навеждате глава

В стремежа си по-бързо да докоснете пода, често навеждате главата си към него. Това увеличава напрежението във врата и гърба и може да доведе до контузия. Лицевата опора е успешна, когато гърдите, а не носът ви са на сантиметри от земята.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари