IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 50 % от жените се страхуват да влязат в залата

17 февруари 2015 06 03

Защо?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много жени копнеят да намалят теглото си и си обещават да станат редовни във фитнеса. Когато пристъпят прага му обаче, те чувстват силен дискомфорт и след няколко тренировки се отказват.

Скорошно британско изследване показва, че голяма част от представителките на нежния пол изпитват страх от груповите тренировки и посещението във фитнеса.

В анкета, в която са взели участие и двата пола, 84 % от жените признават, че се отказват да използват уреда, който желаят, ако е зает от друг човек и дори не смеят да го помолят да им го отстъпи или да го попитат колко трябва да почакат.

Причините дамите да чувстват дискомфорт в залата са различни. Сред основните влизат ниското самочувствие; вътрешните комплекси, виждайки изваяните тела на други трениращи; незнанието как да боравят с уредите; проблемите и липсата на координация, когато работят в група; по-агресивни мъже и жени, които се държат като у дома си в залата и ги карат да се чувстват не на място; провокативните движения в различните тренировъчни кръгове, които ги карат да застават в компрометиращи пози.

Всичко това кара жените да се чувстват засрамени и в крайна сметка те лесно се отказват от спорта, дори да желаят силно да отслабнат и да влязат във форма.

Повечето хора, които не посещават често залата, нямат представа с какво да започнат и как да тренират пълноценно. Ако сте от тях, ето какво може да направите, за да победите несигурността и страха си от фитнеса/тренировките:

- Наемете си професионален треньор. Така ще се превърнете в изпълнители, а и до вас винаги ще има компетентен човек, който да ви обяснява детайлно целта и изпълнението на всяко упражнение и да ви мотивира. Той ще се погрижи и да имате на разположение необходимите уреди, за да протече тренировката ви гладко.

- Отидете с приятел, който е наясно с порядките във фитнеса. Така ще се сдобиете с компания и евентуален защитник от по-надъханите и нахални трениращи. А и той/тя също може да ви помогне при изработването на плана на тренировката.

- Стойте в задните редици. Ако сте фенове на груповите занимания (танци, аеробика, зумба и т. н.), застанете по-назад, така че да не се притеснявате, че всички ви гледат. И да объркате някое движение, няма страшно. Ако ви е трудно да хванете ритъма, в края на часа се представете на инструктора и го помолете за съвет, за да може по-бързо да влезете в час.

– Ходете в зали/часове само за жени. Ако ви притеснява мъжкото присъствие в залата, изберете фитнес, който е специално за жени. Така няма да се тревожите, че докато разгрявате и се разчеквате, господата ще ви събличат с очи и ще ви коментират похотливо с останалите в залата.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари