IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да се откажете от джогинга по време на цикъла си?

29 май 2015 05 00

Или е по-добре да не се поддавате на мързела

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

По време на цикъла си жените стават по-мързеливи, по-раздразнителни и значително по-черногледи. Много от тях предпочитат да лежат на дивана и да се тъпчат със сладко, подтикнати от бушуващите хормони и болките. Това обаче далеч не е правилната стратегия, за да се справите с тези дни от месеца.

Менструацията не е право на избор, но не трябва да я оставяте да диктува живота ви, нито да нарушава режима ви, твърди д-р Джордан Метзел, автор на книгата „Running Strong: The Sports Doctor's Complete Guide to Staying Healthy and Injury-Free for Life“.

Според него умереното движение и упражнения всъщност могат да ви помогнат да се справите с неразположението по време на цикъла ви и не трябва да си търсите допълнителен повод за мързелуване. Експертът съветва дамите, които са фенки на джогинга, да не се отказват от него, дори ентусиазмът им да се е изпарил по време на периода им.

Трябва ли да тичате по време на цикъл?

Според Метзел тичането помага да се справите с крампите и болката. Това е така, тъй като по време на физическата активност се отделят ендорфини (хормони на щастието), както и се подобрява циркулацията на кръвта в тялото. В резултат бързо ще се отървете от чувството на тежест и подуване, типични за тези дни от месеца.

Добра идея ли е да тичате със същото темпо и дължина?

Нищо не ви пречи да опитате! В случай, че болките ви са силни обаче, по-добре намалете темпото и в краен случай продължете с бързо ходене. „Може умствено да си набележите по-кратки цели. Например да скъсите разстоянието, което ще ви помогне да се мотивирате и да не се откажете още в началото“, казва Метзел.

Как да се подготвите за следващото месечно неразположение?

Важно е да следите как се променя тялото ви с течение на месеца и да видите дали има тенденция в конкретни дни (преди, по време на или след цикъла) то да е отпаднало и да изпитвате по-силни болки. Запомнете тези дни и модифицирайте тренировката си, така че да се чувствате добре при физическата активност. Намалете разстоянията, темпото и си давайте повече почивки, ако е необходимо.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

. ( преди 8 години )