IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да овладеете свирепия глад след сутрешната тренировка

5 ноември 2015 05 45

За да постигнете желаните резултати

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Часът е 7 сутринта, а вие вече сте се позиционирали със сакчето пред фитнеса. Браво, момичета, за куража да станете 2 часа по-рано и да тренирате преди работа.

Не всеки го може, но усилията си струват и след това денят е пред вас, заредени сте с енергия и достатъчно време да свършите всичко, което сте си наумили.

Единственият проблем при ранната тренировка обаче е свирепият глад, който може да ви накара да изядете света до обяд и така да съсипете целия ефект от спортуването.

Как да предотвратите това? Ето и кои са най-честите грешки, които правите, в резултат на които не успявате да свалите желаните килограми, въпреки че прекарвате часове наред в залата всяка седмица:

1. Не закусвате преди тренировка

Да, 7 часа е твърде рано за обилна закуска, но пък и тренирането на гладно не си е работа. След ставане кръвната захар в организма е много ниска, което не е препоръчително преди спорт. Хапнете нещо малко – 100-200 калории около 40-50 минути преди тренировка. Най-лесно е да сложите в стомаха чаша кисело мляко с мед и орехи или да си направите бананов шейк с нискомаслено мляко.

2. Спите по-малко от 8 часа

Не само, че се събуждате изморени и раздразнени от липсата на достатъчно сън, ами и постоянно усещате липса на енергия. Организмът ви се опитва да компенсира този дефицит с повече храна, която най-често е и нездравословна. Когато сънят не е достатъчен, нивата на хормоните на глада лептин и грелин се вдигат и може да погълнете неусетно до 550 калории повече от обичайното в рамките на деня. На всичкото отгоре, няма да може да тренирате пълноценно, тъй като тялото ви няма да е в кондиция.

3. Налитате на въглехидрати след тренировка

Кръвната ви захар след спорт отново е ниска и решавате, че заради изразходената енергия може да се възнаградите с нещо сладко или тестено (поничка, кексче, сладкиш). Не само, че тъпчете организма със захар, но и с ненужни и неособено полезни въглехидрати. По-добре хапнете някакъв сладък плод или пълнозърнесто блокче. Още по-добре е да дадете на мускулите протеини, които са им необходими, за да се възстановят след тренировка.

4. Не пиете достатъчно вода

Упражненията водят до потене, а то до дехидратация и изкарване на полезни минерали от тялото. Много е важно след спорт човек да пие вода, но това трябва да става периодично и на бавни глътки. В противен случай ще напълните корема с много вода, ще ви стане тежко и дискомфортно. Когато тялото е дехидратирано, усещането за глад се засилва, но всъщност то е измамно! Изпийте една чаша вода 5 минути след тренировка и веднага ще усетите, че не сте толкова гладни. Продължавайте да пиете периодично по малко вода и в следващите 2 часа.

5. Имате прекалено строга диета

Всички знаем, че за да отслабнем трябва да намалим калорийния прием. На пръв поглед звучи лесно, но всъщност това си е истинско мъчение, особено ако рязко го намалите наполовина. Тялото постоянно ще се чувства изтощено, а чувството за глад няма да ви напуска. След тренировка пък ще искате да изядете цяла крава и вероятността да се поддадете на изкушенията около вас е огромна.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари