IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво са електролитите и защо са важни при тренировка?

31 август 2016 05 00

И как да си ги набавите след като излязат от тялото ви чрез потта

Снимка: Istock

Снимка: Istock

След интензивна тренировка, вероятно имате чувството, че се нуждаете от презареждане.  В крайна сметка човешкото тяло е огромна маса от атоми, които генерират електричество - сърцето тупти и мускулите се движат,  благодарение на електрически сигнали, работещи през тялото ви. Част от този сложен процес се свежда до електролитите в организма. Ако тренирате редовно, най-вероятно вече знаете, че електролитите са важни за вашия мускулен тонус.

Какво представляват?

Електролити са минерали в кръвта и другите телесни течности, които носят електрически заряд. Те играят съществена роля в балансирането на флуидите във вашите клетки (вътреклетъчно) и извън клетките (извънклетъчни), което от своя страна спомага хидратацията, мускулна функция и нивата на рН в кръвта.

Как работят електролитите?

Електролитите влияят на количеството вода в тялото и на това как мозъкът ви комуникира с мускулите, т.е. те са много важни за оптимална и ефективна тренировка. Когато се потите, вие губите много електролити. Пиейки вода, вие си връщате част от тях (тъй като тя съдържа в себе си електролити), но за да възстановите загубите може да заложите и на тонизиращи спортни напитки, които за заредени с допълнително количество от тези важни минерали.

Един чудесен начин да започнете деня и да заредите тялото с много електролити е като пиете чаша топла вода с лимон! Лимоните съдържат голямо количество електролити като калий, калций и магнезий. Тази комбинация намалява и болката в мускулите и ставите. Toплaтa вoдa c лимoн пoдпoмaгa xpaнocмилaнeтo, тъй ĸaтo лимoнът cъдъpжa лимoнoвa ĸиceлинa. Tя cи взaимoдeйcтвa c дpyги eнзими и ĸиceлини и пo тoзи нaчин ce cтимyлиpa ceĸpeциятa нa cтoмaшeн coĸ.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари