IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 най-лоши грешки при трениране, които ви състаряват

17 октомври 2016 05 00

Грешките, които трябва да спрете да допускате

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Отслабването е проста математика – гориш повече калории, отколкото приемаш. И макар на пръв поглед да изглежда лесно, правим доста грешки в това „математическо изчисление“, особено в процеса на изразходване на калории с тренировки. Упражненията са много важни, тъй като те засилват метаболизма, повишават тонуса, подпомагат изгарянето на мазнините и укрепват мускулатурата.

Но ако са неподходящи за съответния човек, може да дадат доста странични ефекти – като развиване на някои болести, забавяне на метаболизма и дори преждевременно състаряване.

Д-р Джейд Тета, експерт по метаболизма и автор на книгата „Метаболитен шок“, разкри, че стотици негови клиенти са правили едни и същи грешки, които не само не водят до подобряване на теглото им, а точно обратното. Ето и кои са те и защо не трябва да ги правите:

1. Дълги тренировки за по-стегнат корем

Всеобщото схващане е, че колкото по-дълго тренира един човек, толкова повече калории гори и отслабва по-бързо. Грешка! Продължителните упражнения стресират организма и се освобождава голямо количество от хормона на стреса кортизол. Той кара тялото да складира мазнини в областта на корема и изпива кожата, карайки я да увисва, което ви състарява.

Когато обаче спортувате „умно“ съобразно вашия метаболитен тип, кортизолът помага за изгаряне на мазнините.

2. Прекалено тежки тренировки

Ако продължителността не е разковничето, то трябва да е интензивността, нали? Грешка! Тежките тренировки не са решението. Те само засилват глада ви за въглехидрати и захар, което кара нивата на кръвната ви захар да спадат и да се покачат като влакче на ужасите. В резултат в тялото ви постъпват храни с много захари, които пречат на кислорода да влезе в клетките, а на токсините да излязат от тялото и метаболизмът ви напълно се скапва.

Интензивните тренировки са важни, но пак трябва да са съобразени с възможностите на тялото ви и с вашия метаболитен тип.

3. Кръгови тренировки

Много хора залагат на кръгови тренировки за сила и издръжливост, както и за сваляне на килограми. Често обаче те не са добро решение, тъй като в общия случай не се фокусират достатъчно дълго върху конкретна група от мускули, така че да стимулират метаболизма, да горят мазнини или да изграждат мускули.

За да бъдете в перфектна форма е изключително важно да намерите баланса между тренировка и хранене. Това става лесно като разберете своя метаболитен тип и „типа тяло“, за да тренирате максимално ефективно. Това може да направите при специалист, който ще ви подложи на тест, за да определи метаболитния ви тип.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари