IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как тренирането се променя с тялото ви през годините

30 април 2017 09 30

Може ли да изглеждате добре и на 50 и да имате мускули?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Тялото ви се променя с напредването на възрастта. И усилията, които трябва да полагате, за да изглеждате добре, стават по-големи. Какво да очаквате и как да постигнете своите фитнес цели:

20-те

Вашето тяло е в разцвета си за фитнес. През 20-те години естрогенът, прогестеронът, тестостеронът и хормоните на щитовидната жлеза работят заедно и вие лесно поддържате топформа!

Бонус: тези неща подобряват мускулния тонус и имате много енергия. Недостатъкът е, че от този момент нататък вашият BMR (базално метаболитната скорост) започва да пада с 2 % на всеки 2-3 години. Това вероятно е свързано с влизането в една стресираща, но неособено активна рутина: работа от 8 до 10 часа на ден, семейни задължения и т. н..

Колкото повече мускулна маса трупате, толкова по-висок BMR ще поддържате.

30-те

Вашият DHEA (дехидроепиандростерон – хормонът на мъжката сила) започва да пада. Загубата на DHEA с напредване на възрастта може да забави времето за възстановяване. За да запазите нивата му, фокусирайте се върху вдигане на тежести в залата.

Недостатъкът на 30-те: вие вероятно сте много заети с деца и работа, така че намирането на време за тренировка е истинско предизвикателство. Важно е да дадете приоритет на вашето здраве.

40-те

Губите мускули, неизбежно е! Както в 30-те и тук трябва да заложите на по-силови тренировки с тежести. И тъй като тежестите не са шега работа, добавете повече протеини в менюто си. Недостатъкът на 40-те... чака ви неприятният период с голямо М (менопауза), който е свързан със сериозен хормонален дисбаланс, вследствие на което ще сте изтощени, изнервени, недоспали и т. н. И все пак мотивирайте се да спортувате! Може така да изкарате малко негативна енергия!

50-те

В тези години е важно да не спирате да се движите. Колкото повече се движите, толкова по-здрави ще са мускулите и костите ви.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари