IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо буткемп тренировките са най-доброто за вашата физическа форма

14 август 2018 08 00

Ако не сте опитвали досега, не губете повече време

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ако искате да сте в добра форма, има куп различни класове с физически упражнения, по които може да хвърлите една камара пари. Но науката ви препоръчва нещо конкретно - а именно познатите стари тренировки в стил буткепм.

Изследване на Американския съвет по упражненията разкрива коя е най-добрата тренировка не само за визията и здравето ви, а и за психическото ви състояние и ефективността ви в ежедневието. В проучването са участвали 6 мъже и 6 жени, на възраст между 19-29 години, които са преминали 40-минутна тренировка в стил буткемп (кросфит, високо интензивна интервална тренировка, т.е. HIIT), след което са били измерени техните показатели – консумация на кислород, горене на калории и сърдечен ритъм.

Функционална тренировка

Тренирането на тялото да бъде в постоянна кондиция и да може да изпълнява ежедневни активности не трябва да бъде подценявано. Професорът по спорт и упражнения и съавтор на изследването Джон Поркари от университета в Уисконсин твърди, че буткемп тренировките представляват не просто функционална тренировка, която помага за изграждането на мускули.

„Човек се учи как да разполага с тялото си и възможностите му, не просто да вдига тежки неща“, коментира той пред Time.

Отслабване

Друго предимство на буткемп тренировките е, че те са страхотна опция за отслабване. Според изследването участниците са изгорили средно около 7.8 калории на минута, което се доближава до спининга, при който се горят около 9.8 калории на минута.

При буткемп тренировките обаче се изгражда цялата мускулатура, което води до по-продължително и прогресивно горене на калории в дълготраен план дори при спокойно положение на тялото.

Високо интензивни интервални тренировки

И не на последно място изследването показва, че буткемп тренировките повишават значително сърдечния ритъм, което доказано гори мазнини и изгражда мускули. Сърдечният ритъм на участниците е достигнал средно между 77-91 % от техния максимум в пиковите моменти, а в минутите за „почивка“ е слизал до 50-65 % от максимума.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Д. ( преди 5 години )
До meri: Здравейте, аз съм жена на 44г. За съжаление вече в предменопауза. При мен тези тренировки са ефикасни, изграждат мускули и с правилно хранене/ не гладуване/ преодолявам проблеми с подут стомах ....
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
meri ( преди 5 години )
На възраст между 19 и 29 години каквито и тренировки да прави човек, ще има стегнато тяло. Пишете дали тези или какви тренировки ще свършат ефикасна работа за хора на възраст след 40 години. Това е по-интересно.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар