IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо не трябва да тренирате всеки ден

21 септември 2018 07 00

Претренирането е вредно

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Култът към стегнатото и здраво тяло става все по-силен с годините. Дамите са обсебени от идеята да са по-слаби и слаби, докато господата се чудят какъв протеинов шейк да изпият и колко още тежести да добавят към тренировката си, за да докарат жадуваното атлетично тяло.

Тренировките са задължителен елемент от режима ви за здраве, красота и отслабване, но и с тях не трябва да се прекалява. Дори професионалните атлети си дават почивка, затова не прекалявайте без значение от целите ви и не тренирайте всеки ден.

Това е грешка, защото:

Изтощавате се: Тялото има нужда от почивка и мускулите трябва да се възстановят, за да може да растат и да се развиват ефективно.

Не е нужно да се изтощавате до припадък, за да горите калории и да трупате мускулатура. В дните, в които почивате, просто ходете повече или се забавлявайте навън с приятели – карайте скейтборд, разхождайте се в планината, играйте федербал, волейбол и т. н. В дните без тренировка също така е хубаво да ходите на масаж, който подобрява кръвообращението, отпуска мускулатурата и едновременно тонизира тялото.

Тялото привиква: В случай, че тренировките ви са еднотипни, тялото привиква на тях и те спират да работят. Хубаво е да ги сменяте – кардио и тежести също трябва да се редуват за по-голяма ефективност. Не стойте само във фитнеса! Има и друг начин да тренирате тялото.

Изпитвате постоянен глад: Претренирането и умората отварят апетит. Ако тренирате всеки ден и то сериозно, ще усещате постоянен глад. И ако не сте се консултирали със специалист, който да ви изготви хранителен и спортен режим, накрая целият труд може да е безплоден, защото ще наваксвате с калории.

Личният ви живот ще пострада: Всекидневното ходене на фитнес е един вид мания, която бавно поглъща живота ви. Накрая ще мислите само за това, ще съобразявате целия си начин на живот (почивки, излизане с приятели дори сексуалния си живот) с това и накрая ще се обградите само от себеподобни, което може да доведе до затъпяване и еднообразие.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари