IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешки, които правите при ходене

5 юли 2018 07 40

Ако не ходите правилно, губите ефекта

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Ходенето е нещо, на което малцина обръщат специално внимание. Това е естествен процес, който се превръща в събитие, само когато детето проходи за пръв път.

След това родителите не обръщат внимание, освен ако не се появи някакъв проблем.

Както всяко нещо обаче, ходенето има своите специфики и трябва да се прави правилно, за да сте здрави и да тренирате ефективно мускулите.

Ето какво трябва да имате предвид:

1. Движете ръцете, докато ходите

Ходенето не развива само краката, а и ръцете ви. Вероятно сте забелязали, че всеки, който върви и не държи нещо в ръце, ги движи паралелно на тялото с всяка крачка. Това е съвсем естествен процес, като краката и ръцете се балансират. Не е нужно да плувате на сухо, но обърнете внимание на ръцете. Сгънете ги в лакътя под ъгъл от 90 градуса и движете напред и към тялото противоположни ръка и крак при стъпване. Колкото по-бързо вървите, толкова по-бързо и координирано трябва да сменяте ръцете.

2. Бързо ходене – малки стъпки

Ако ходенето за вас е спорт или средство за отслабване, трябва да повишите разхода си на енергия при практикуването му. Това означава да забравите за големите крачки, ако искате да стигнете от точка А до точка Б. Вместо това заложете на по-ситни крачки с по-бързо темпо, което ще повиши горенето на калории.

3. Стъпвайте от пета до пръсти

За да не увредите стъпалото си, трябва да ходите правилно. Докосвате земята с пета и след това по извивката на стъпалото то трябва да се залепи до пръстите. Много хора се опитват директно да залепят свода и така само си причиняват дюстабан. Следват и болки в стъпалото, а в по-дълготраен план се стига и до увреждания.

4. Подходящи обувки

Обувката е много важна за комфорта на стъпалото и правилното ходене. Избирайте обувки със сравнително мека подметка, „дишащи“, които лесно поемат тежестта на тялото при стъпване и облекчават цялото стъпало.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари