IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все още ли сте влюбени в бившия/ бившата?

10 юли 2012 14 00

Имат е ли още чувства към бившата си половинка и как ви се отразяват те

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Връзките, които оставяме зад гърба си са нещото, което прави любовта толкова обогатяваща ни, но и толкова болезнена. Бившите половинки ни учат на това колко дълбоки могат да бъдат едни чувства и белезите, които оставят те, когато любовта се вгорчи.

Истината е, че можете да преодолеете една раздяла, но дали можете наистина да спрете да го/я обичате? Може би, ако краят е бил грозен и драматичен или ако самата връзка не е била толкова значима за вас, е възможно, но какво се случва, ако това между вас е било нещо истинско... Можете ли да забравите такъв човек и може ли наистина да изтриете чувствата си към него?

Много от нас излизат с други и нови любови изпълват сърцата ни, но някъде дълбоко там има едно малко кътче, което май винаги ще принадлежи на старата. Можем ли да я погребем и ако да - КАК?!

Нуждата да си излеем душата

Понякога се чувстваме неразривно свързани с бивш партньор, заради многото история, случила се помежду ни, заради многото недовършени неща, витаещи във въздуха, многото неотговорени и понякога дори незададени въпроси, многото неизречени признания и т.н. Но не можем винаги да имаме това, което си пожелаваме. Понякога трябва да оставим любовта да си отиде, дори да не сме готови, а тогава боли най-силно...

Когато раздялата е тежка, след време ни се иска да излеем всичко, стягащо душата ни послание до бившия. Да му кажем всичко, което не сме успели и да се разтоварим от цялата болка, обърканост и фрустрация. Но колкото и да ви сърбят ръцете да го сторите, по-добре недейте.

При толкова мъчителни раздели е по-добре да не отваряте стари рани, да не преживявате отново минали неща. Веднъж затворена, оставете вратата така – всичко друго е форма на мъчение и за двама ви. А ако се окаже, че той вече е продължил нататък с живота си, а вие още гаснете по него, това ще значи за вас само още болка и още страдание.

Мечтите по щастливите моменти

Спомените и мечтите по отминалите щастливи моменти от връзката ви са малко мазохистично занимание. Мислите ви пренасят на едно по-щастливо място, но всеки път щом отворите очите си реалността ви се струва мрачна и безрадостна. Опитайте се да се владеете, останете в настоящето и не живейте в миналото, така вредите само на себе си и на потенциалните си нови връзки.

Безнадеждно следите бившия/бившата си

Това е нещо, което правим всички, независимо дали още сме влюбени в него или не: чудим се какво прави, следим дейностите му във Facebook (с кого излиза, къде ходи, има ли някоя, която се среща по-често по снимките му?), разпитваме общи познати за битието му... – нищо нетипично.

Само че, когато това ви се случва, а чувствата още тлеят в сърцето ви, всичко това далеч не е безобидно за вас. Нищо от това, което разбирате, не ви носи удовлетворение, а само безжалостно напомняне, че вече не сте с този човек, а неговият живот продължава и без вас.

Надявате се на още един шанс

Когато чуете, че „утешителната връзка" на бившия ви (както вие приемате несериозните му заигравки след вас) е приключила, неволно в сърцето ви се заражда надеждата за още един опит. Това е нерационално желание, без всякаква обосновка, но е по-силно от вас и съществува въпреки усилията ви – събужда стари копнежи, рисува нереалистични картинки и дълбае в съзнанието ви с коварното „Ами ако? Ами ако?".

Тук имате нужда от прясна доза действителност: причините довели до раздялата ви са все още факт. Тя не е настъпила от само себе си, а и да е и за това си е имало причина. Концентрирайте се върху нещата, които този човек не може да ви даде, върху неуспехите на тази връзка и си спомнете защо аджаба се разделихте. Ако не сте узрели за големи компромиси в името на този човек и обстоятелствата не са се променили коренно, по-добре успокойте сърцето си и не ставайте жертва на тези празни надежди.

Горчивата истина е, независимо дали си признавате или не, че все още сте влюбени в бившата си половинка, това което изпитвате сега не е любов, а мрачната сянка на тази любов. Тя реално вече не съществува между вас, а само споменът я идеализира и превръща в нещо магическо. И колкото и да ви харесва идеята за нея, тя е по скоро илюзия, която не можете да пипнете, не можете да задържите. Тя няма да ви създаде нови щастливи спомени, без значение колко я мислите и мечтаете, защото съществува само в главата ви...

Ценете романтичните спомени с бившия, но не ги бъркайте с любов – те са само една празна фото рамка, с капка преувеличение и голяма доза въображение.

КоментариКоментари