IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасете връзката си след разкрита афера

25 юли 2013 11 50

Измамата може да доведе до по-добри времена

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Една афера може да опустоши почти всяка връзка. Тя е болезнена, нанася белези, а понякога и непоправими щети. Истинско предизвикателство пред всяка двойка е да успее да запази отношенията си стабилни след афера, независимо дали тя е отстрана на мъжа или на жената.

Колко хора са склонни да оставят случилото се зад гърба си и да дадат втори шанс на своя съгрешил партньор? Добрата новина е, че пълното възстановяване на връзката е напълно възможно дори след една изневяра или след множество такива. В идеалния случай партньорите си взимат поуки и отношенията им преживяват ренесанс.

Когато един от партньорите разбере за аферата на своята половинка, на първо място изникват въпроси като „Защо?", които търсят логично обяснение за случилото се. Възстановяването на връзката е по-лесно, когато предаденият човек разбере своята вина за влошаване на отношенията.

Парадоксално, но колкото повече някой човек чувства, че има индиректна роля в развитието на аферата, толкова по-мотивиран е той да прости предателството и да укрепи своята връзка. На първо място обаче, измаменият партньор трябва да е сигурен, че подобно нещо няма да се случи отново.

Доверието може да бъде спечелено отново, когато изневеряващата половинка даде достъп до цялата си лична територия – мобилен телефон, пароли за социални мрежи и така нататък. Прикритото поведение и продължаващите лъжи със сигурност ще доразрушат връзката. Задължително условие е изневеряващият партньор да прекрати всякакви взаимоотношения с третия човек.

След първоначалния шок от изневярата, трябва да се установят причините защо подобно нещо се е случило. Разговорите и добрата комуникация са от съществено значение за полагането на нови, здрави основи на връзката. Възстановяването на стабилността трябва да включва радикална промяна в отношенията. Партньорите трябва да се научат как да общуват по-лесно, как да се изслушват с повече уважение и как да обсъждат проблемите без гняв и критика.

Пътеводител за възстановяване на връзката след афера:

Няма съкратен начин за стабилизиране на връзката след изневяра. Процесът е по-скоро продължителен и за него се изискват много усилия. Дори когато и двамата партньори правят всичко по силите си, възстановяването почти никога не върви гладко.

Лично възстановяване

1. Справяне с физическите и емоционални реакции. Физическите травми могат да се изразяват в загуба на тегло или безсъние. Емоционалното опустошение се свързва с болка, самосъжаление, депресия, гняв, негодувание.

2. Осъзнаване на реалността и това, което се е случило.

3. Проумяване кой и защо изневерява. Никой не е имунизиран, а напротив – всеки човек може да залитне встрани.

4. Възстановяване чувството на самоуважение. Трябва да мислите ясно, въпреки своите силни емоции и да се справите с чувството на неудобство и срам.

5. Мислете положително.

Възстановяване на връзката

1. Вземане на решения. Опитайте се да не се поддавате на своите емоции и да не взимате прибързани решения. Мислете в перспектива и винаги си представяйте как бихте живели, ако вземете определено решение. Бъдете наясно с приоритетите си.

2. Човекът, отговорен за аферата, трябва да приеме своите отговорности. Той трябва да осъзнае какво е причинил на половинката си и на своята връзка и да прекъсне всякакъв контакт с третата страна.

3. Улесняване на комуникацията. Изграждане на честно и открито общуване.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

reniaaa ( преди 7 години )
Исус Христос е Господ,Бг е християнска държава ,и Бг е на Исус Христос.Бъдещето на Бг е християнството,мюсюлманино ,*** се прегледай на психиатър!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
АЛЛАХ АБДАР ! ( преди 10 години )
До $християнката$ Dina.БРАВО А ТАКА! В Корана и 2-та Завета на на Християнството е казана, че семейството е свещено. То е ценност, не е логически обяснимо. Ние мюсюлманите в България, живеем с това разбиране, въпреки че и при нас има изневери.Затова и:нашите семейства са сплотени, с повече деца, въпреки че ние, мъжете по 5-6 месеца работим на бригади в други райони на България или чужбина.Нашите села - дори на връх планините в Родопите, Стара планина, Пирин и други са пълни с живот, имаме пълни начални училища ......ВЪОБЩЕ НИЕ СМЕ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ.И ТО ЩЕ ДОЙДЕ !!!ЗАЩОТО АЛЛАХ Е КАЗАЛ, АКО ИСКАШ ДА ПОГУБИШ НЯКОГО, ПЪРВО МУ ВЗЕМИ УМА.Дори Стария Завет на християнството е на 90% пълен с такива примери на разрушаване на държави, щом хората "се еманципират"!АЛЛАХ АБДАР! ПАЗИ НАШАТА БЪЛГАРИЯ - БЪЛГАРИЯ НА ТРАДИЦИОННИТЕ ЦЕННОСТИТЕ!СКОРО ТЯ ЩЕ ВЗЕМЕ ПРЕВЕС.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Много правилно решен ( преди 10 години )
специалната жена ( преди 10 години )
До Megi: съгласна съм с вас. и още нещо, мисля, че сме били във връзка с един и същи женен мъж, синеок стрелец...ако сте вие, имаме за какво да говорим.но не в този форум...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Lady_VAMP ( преди 10 години )
Aida_v сърдечно ти благодаря за подкрепата,в действителност съм на път да приключа тази връзка,с всеки изминал ден обстановката е нажежена,...а аз не мога и не искам да понасям това.Не заради друго, а защото си навлекох здравословни проблеми, лекарите казват,че съм добре но ме изпратиха на психолог,..а от това ме заболя много! Аз която винаги съм била душата на компанията, сега се крия като мишка,....но малко остнана,..скоро ще събера всичката смелост и просто ще си тръгна.За един месец счупих 2 огледала и той едно,...та 21г. ще чакам щасттието:))))))))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Aida_v ( преди 10 години )
ДоLady VAMP:Като прочетох написаното от теб,ми дойде наум поговорката "хубавите ябълки свинете ги ядат".Търпяла си много повече отколкото е трябвало.Мисля,че е време да сложиш край,вместо да изневеряваш.Така хем ще се измъкнеш с достойнство,хем ще си дадеш реален шанс да бъдеш щастлива без да се криеш и да влизаш в графата "грешница".Свестните мъже не са се свършили,а ти заслужаваш много повече от това,което си получила - не си пропилявай живота с човек,който не те оценява.И не се чувствай виновна:никоя връзка няма да оцелее,ако само единият прави усилия да я запази.Омъжена съм почти от 30 години и ако мога да се върна назад - пак бих избрала същия човек.От все сърце ти пожелавам такава връзка!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Lady_VAMP ( преди 10 години )
Мили дами, можем да задаваме много въпроси, можем да имаме много теореми и твърдения, но никога няма да получим онова емоционално запълване, към което се стремим всеки ден, което търсим в семейството или извън него, ... всичко е въпрос на психика и на себе-усещане. Лично аз не съм щастлива във връзката си, не получавам, достатъчно уважение, понеже всичко друго е много по-важно: работа, родители, приятели, отколкото аз. Отскоро започнах да се замислям дали да изневеря, понеже искам да се почувствам отново желана жена, искам да изпитам онези страхотни и разтърсващи ме оргазми, ... искам да съм жива. Зная, че с това си откровение, ще си навлека гнева на по-голямата част от присъстващите, но бихте ли ми казали по колко живота живеем??? Дълбоко се разкъсвам от този факт, да изневеря ли, и мисля, че съм на крачка да го направя, понеже опитах всичко, за да подпаля отново страстта във връзката ни, (намаляване на теглото, нова прическа, после... нов цвят на косата, маникюр, педикюр, нови дрехи, разноцветно бельо, малки хитринки за вечеря, хитринки в леглото..) но нищо не помогна, удоволствието е само за него!!! И Закъснях! Той ми изневери първи, усещането, което изпитах, беше толкова жестоко и ме промени. Опитах да му простя минаха 4г. от случката, но обичта ми я няма,навлякох си болести от подтискането на истината пред мен, мойте родители и приятели,...от срам,че съм допуснала да стане това... Когато една любов умира, ние не можем да умрем с нея, нали?? Затова, взех решение, и аз ще изневеря, понеже има мъж, който ме поставя отново на пиедестал, който ме гледа с обожание, може да е и само за един път или многократно, но на жените им е нужно това, да им показват, че ги обичат, а не да броят, милите, колко пъти са им изневерили...както съм аз! Аз нямам какво да губя,..сега ще изневерявам и ще търся себе си, когато и колкото е възможно, по-често! Вероятно ще се разделим, органически не го понасям, но понякога го гледам и се запитвам,..какво би било, ако беше останал верен? Съвет от мен: изневерят ли ви, късайте веднага!!!! Агонията от прошката не помага да се възстанови това, което е загубено завинаги и вярвайте ми,...наистина е загубено!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 10 години )
Стандартът тук винаги е двоен:ако на теб изневерят,ти си предаден и с твоите чувства са се подиграли.Ако обаче ти изневериш,ти пак си бил предаден,защото партньорът ти вече не е този,с когото си се събрал и наранява чувствата ти.Тук мерки и правила няма.Всеки решава за себе си,като обикновено пресмята какво ще загуби или спечели.Аз лично не съдя нито едните,нито другите.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
най-красивото изпита ( преди 10 години )
В нашия случай аз изневерих. Не физически, но когато той разбра ми каза, че го е заболяло все едно е било. Тогава разбрах колко глупаво и неосмислено съм постъпила, а той си даде сметка за неговото поведение и частична "вина". В крайна сметка не само останахме заедно и той ми прости, но и като че ли се преоткрихме един друг. Сега, 2г по-късно, сме много по-внимателни и близки, опознахме се и със сигурност мога да кажа, че се обичаме повече и по-добре отпреди. Но това става с усилие и взаимно желание. Трудно е, но пък както ми каза той "това е най-красивото ни изпитание". Обичайте се!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Megi ( преди 10 години )
Да простиш изневярата, не значи да забравиш болката и обидата, която си изпитала.С този къде обмислен, къде недообмислен акт, изневерилата половинка не си дава сметка, че захвърля години градена връзка, доверие, взаимоотношения, дори и приятелство.Рано или късно винаги се стига до истината.Как да "излекуваш" или "спасиш" връзката си, като доверието не може да се възстанови.Винаги ще ги има съмненията, дори и ако партньора си е взел поука и е заприличал на отшелник. На мнение съм, че изневери ли веднъж, шансовете да това да се повтори и потрети са по-големи.Затова, не се прощава тази пуста изневяра.Жалко само за наранената душа, която е обичала истински и за пропилените за нищо години години.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар