IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да НЕ правите след скандал с любимия

17 октомври 2013 08 40

След ожесточен спор атмосферата е нажежена, затова не трябва да я възпламенявате отново

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Няма двойка, която да не се кара понякога за нещо. Всъщност може да се каже, че споровете са напълно нормални, а защо не и здравословни за връзката. Това показва, че вие и вашият партньор сте възрастни хора, които имат различни мнения по някои въпроси и могат да ги защитават. Не всичко обаче се свежда до конкретния спор. Много е важно поведението ви след скандала. Именно то може да влоши случилото се или пък точно обратното.

По тази причина е важно да знаете от какво трябва да се въздържате. Ето и кои са реакциите, които трябва да избягвате след ожесточен конфликт с любимия човек:

1. Държите се много студено и дръпнато. Ясно е, че след като сте се карали с някого, няма как да се държите така, както обикновено. Ако вашето лошо държание продължи повече време обаче, може да дадете грешни индикации на вашия любим и той да се почувства наистина отхвърлен. В случай, че имате нужда от повече време, за да ви мине, просто му кажете, че искате да останете сама за известен период, например до утре.

2. Не го нападайте за нещата, които ви е казал. Нали знаете, че „каквото се случва във Вегас, си остава във Вегас“. Това важи и за скандалите. Когато хората се карат, обикновено те изричат неща, които не мислят наистина. Така че, ако вашият приятел ви е засегнал с нещо, не го нападайте за това малко след края на спора. По този начин рискувате да подпалите искрата отново и да се получи порочен кръг. Изчакайте да мине малко повече време и тогава му кажете с кои свои думи той ви е накарал да се чувствате зле.

3. Не казвайте просто „съжалявам“, ако виждате, че той продължава да се чувства зле. В много случай просто едно „съжалявам“ не върши работа. Всъщност то не се приема за истинско извинение, а звучи по-скоро като „Писна ми от всичко това. Остави ме намира. Искам да правя нещо друго“. Когато наистина искате да се извините, трябва да посочите причината и изречението ви да започва със „съжалявам за...“. Втората част на извинението трябва да звучи като обещание за бъдещето.

4. Не се оправдавайте със странични фактори. Има един милион причини, с които може да оправдаете лошото си поведение – лош ден на работа, главоболие, безсънна нощ. В действителност едно американско изследване показва, че двойките, които спят по-малко часове, наистина са склонни да се карат повече. Все пак обаче прехвърлянето на вината не е честно, затова трябва да поемете отговорността за своите действия.

5. Изслушайте го, ако той иска отново да каже някой свой аргумент. Дори да са минали 10 минути след края на спора, вие трябва да бъдете отворени за още разговори по конфликтните теми. Затова не си тръгвайте, ако вашият партньор иска отново да изложи гледната си точка. Замислете се дали би ви било приятно, в случай, че той откаже да ви изслуша? Ако и след второто обсъждане на темата не можете да достигнете до единодушие, разберете се да го обсъдите след няколко дни, когато емоциите са притихнали.

6. Не правете секс, ако не искате. Много скандали завършват със страстна сесия в леглото. Някои хора обаче приемат конфликтите по различен начин и нямат желание за интимности след това. Затова, ако и вие сте от тях, по-добре не се насилвайте да правите нещо, което не искате в този момент. Без да обиждате вашия приятел, просто му кажете, че не сте в настроение точно за това.

7. Не се фокусирайте върху това, което е причинило спора. Използвайте енергията си за размишления как да разрешите проблема. Няма смисъл да тъпчете на едно и също място, защото по този начин трудно ще се помирите с любимия си мъж. Разликата между лошия и добрия спор е, дали партньорите излизат още по-скарани от него или с общо решение.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари