IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо двойките се отчуждават с времето

20 ноември 2013 13 40

Липсата на комуникация е само един от проблемите, които отдалечават партньорите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Не всички връзки успяват да устоят във времето. В началото повечето отношения са страхотни, но някъде по пътя партньорите се разминават и връзката започва да се разпада, преди някой от тях да осъзнава какво точно се случва. Може би и на вас ви се е случвало да бъдете с някого, когото обичате и изведнъж да осъзнаете, че нямате бъдеще с него. Може би в момента се намирате в такава връзка?

Това, което трябва да знаете е, че със сигурност не сте единствените. Много хора поддържат отношения и дори имат чувства към своя партньор, макар да са сигурни, че няма да бъдат заедно с него до края на живота си. В началото всичко е като в рай – влюбените хора не виждат недостатъците, а само плюсовете. С избледняване на влюбването обаче, на преден план се показва реалността. А в много случаи тя не е удовлетворяваща.

Макар че мъжът и жената могат да се обичат, да ги е грижа един за друг и дори да живеят под един покрив, те все още могат да живеят два отделни живота. В такава ситуация рано или късно един от партньорите пръв ще започне да копнее за нещо по-различно, по-вълнуващо и най-важното – по-смислено. Това е най-явният знак, че бившите влюбени са започнали да се отчуждават. Ето и кои са истинските причини, които довеждат двойките до отчуждение:

1. Спряла комуникация. Отчуждените хора вече не си говорят по начина, по който са го правили в началото на връзката. Когато човек започне да приема комуникацията за даденост, то той губи интерес към партньора си, смятайки че го познава много добре и вече няма какво да научи.

2. Потиснати емоции. Много двойки се отчуждават не защото не се обичат, а защото партньорите не споделят чувствата си. Не казват, когато нещо в отсрещния човек ги е наранило. Премълчават неща, само за да не се получи спор и т. н. Може ли една връзка да заработи, ако партньорите дори не споделят емоциите си?


3. Несъвместимост. Ако човек започне да смята, че няма нищо общо със своята половинка, той започва да се чувства все по-зле с течението на времето. Затова, ако искате връзката ви да заработи, трябва да изпробвате съвместимостта си още в самото начало.

4. Его. Много често двама души започват да се отчуждават само заради егото на единия от тях или на двамата. Представете си следната ситуация: след скандал осъзнавате, че не сте били прави, но заради егото си отказвате да отидете, да признаете вината си и да се извините. Няколко пъти вашият партньор може и да ви прощава, но дали ще успее да го прави цял живот? Егото поставя вас и половинката ви в ситуация на враждебност, а трябва да бъде точно обратното. Успешната връзка се крепи на единно действие.

5. Рутина. Всичко върви по един и същи начин. Всичко ви е познато. Няма приятни изненади. Никой от вас не поема инициативата и животът ви се превръща в рутина. В един момент всеки от партньорите започва да иска нещо различно – намира го в излизане с приятели, при разговори с някой човек от срещуположния пол и т. н. В един момент пасивността във връзката я убива, отчуждавайки партньорите един от друг.

6. Липса на сексуална активност. Сексът е едно от най-важните условия за една успешна връзка. По тази причина липсата на секс или липсата на сексуално желание може да бъде пагубна за отношенията между двама души. Те започват да изпитват нужда от интимност и да я търсят при някой друг.

7. Липса на време един за друг. Хората водят забързан начин на живот, работят по много и често прекарват едва по няколко часа на ден със своя партньор. Хубаво е обаче двойките да се стараят да бъдат повече време заедно, тъй като в противен случай ще привикнат с отсъствието на половинката си. В един момент, след като нито мъжът, нито жената има нужда от другия, пътищата им ще се разделят.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

nana ( преди 10 години )
hm , ne znaia , az s miia mi BOKO niamam takiva problemi ,
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар