IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уменията, които трябва да овладеете, за да имате щастлива връзка

4 април 2014 14 30

Тогава ще можете да избегнете порочния цикъл от конфликти

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Има три специфични умения, които ако човек овладее, може да има щастлива връзка, твърдят терапевтите. Тези умения вървят ръка за ръка с прословутите – грижовност и доверие.

Когато човек има тези умения, той е по-вероятно да реагира адекватно към партньора си, когато е в период на стрес или напрежение.

Разбира се, за да се възползвате от тези умения, трябва да ги практикувате, за да станете по-добър в тях и да ги интегрирате в ежедневното си поведение и начин на общуване. А ето и кои са те:

1. Съпричастност

Емпатията е възможността да „влезете в обувките на другия“ и да разберете неговата гледна точка и опит, така че да усетите неговите чувства. Един вид да проявявате разбиране към партньора си, за да видите неговите приоритети, очаквания, предположения и опасения в някаква конкретна ситуация.

2. Зачитане на емоциите на другия

Ако по-горе говорехме за съпричастност, то тук ще говорим за съчувствие. Когато вашият съпруг или партньор е ядосан, разочарован, наранен или разстроен, последното нещо, което трябва да направите е да разгорите пламъците в душата му още повече. По-добре проявете съчувствие и разбиране към неговата тъга или гняв, вместо да подхранвате огъня. Така вашето послание за зачитане на емоциите му, всъщност ще потуши пламъка.

3. Проява на внимание

Двойките постоянно подценяват значението на малките жестове на внимание върху динамиката на своите взаимоотношения. Истината е, че един хубав букет, закуската в леглото, една прегръдка или една добра дума, могат да въведат един по-мек и нежен тон в отношенията и да спрат напрегната или отрицателна динамика във връзката, като я сменят с положителна комуникация.

Когато единият човек във връзката се отнася лошо към половинката си, това провокира у другия също да се държи по-малко внимателно и по-малко учтиво и така се слага начало на един порочен цикъл. Затова не забравяйте малките жестове на добра воля и внимание спрямо вашия партньор.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Елизабет ( преди 10 години )
Напълно съм съгласна с Blue.Зависи кой стои насреща. Има непоправими егоисти, които нищо няма да разберат от това и ще се възползват от теб и добротата ти.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
успешната връзка просто се получава...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Blue ( преди 10 години )
Би било логично да е така, но истината е, че тези умения никой не ги цени. :) Истинското умение, което трябва да усвоиш, за да имаш успешна връзка, е да си ***. Колкото по-голям егоист си - толкова по-успешна е и връзката ти. Ако си съпричастен, проявяваш внимание и зачиташ емоциите на другия - за съжаление, той започва да се възползва от теб и от добротата ти. ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
10010 ( преди 10 години )
Напълно съм съгласен. Това са основни умения, които показват уважението към човека с който си!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )